Blogg

Fem städer värda att besöka inom en radie på 300 km från Wien.

Wien, Österrikes huvudstad, är ett populärt turistmål känt för sin rika historia, fantastiska arkitektur och pulserande kultur. Men många andra städer inom en radie på 300 km från Wien är också värda ett besök. Från charmiga städer till kosmopolitiska städer, det finns ingen brist på platser att utforska. I den här artikeln kommer vi att lyfta fram fem städer som definitivt är värda att lägga till i din resplan när du besöker Wien. Oavsett om du letar efter hisnande landskap, rik historia eller pulserande kulturscener har dessa städer något för alla. Så låt oss börja utforska!

Fem städer värda att besöka inom en radie på 300 km från Wien.

Salzburg

Salzburg är värt att besöka på en dagstur från Wien, eftersom det är en av de vackraste städerna i Österrike och rik på historia, kultur och fantastisk arkitektur. Salzburg ligger cirka 300 km väster om Wien, vilket gör det till ett perfekt resmål för en dagsutflykt.

Salzburg är mest känt som födelseplatsen för Wolfgang Amadeus Mozart, en av de mest hyllade kompositörerna i historien. Besökare kan utforska Mozarts födelseplats och barndomshem, som har förvandlats till museer. Staden är också hem för många andra historiska landmärken, inklusive fästningen Hohensalzburg, som har utsikt över staden från en kulle, och Mirabell-palatset och trädgårdarna, som är kända för sin fantastiska barockarkitektur.

salzburg

Utöver sina historiska landmärken är Salzburg också känt för sin vackra gamla stadsdel, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Besökare kan promenera längs de smala gatorna, beundra de färgglada byggnaderna och ta in stadens charmiga atmosfär. Gamla stan är också hem för många pittoreska kaféer och restauranger, där besökare kan njuta av traditionella österrikiska rätter och lokala specialiteter.

Prag

Prag erbjuder en unik blandning av historia, kultur och fantastisk arkitektur. Prag ligger cirka 300 km norr om Wien, vilket innebär att du kan ta dig dit inom några timmar efter att ha kört från Wien.

Prag är känt för sin fantastiska gotiska och barocka arkitektur, med attraktioner som Karlsbron, Pragborgen och Gamla Stans torg är bland de mest ikoniska landmärkena i staden. Besökare kan också utforska de judiska kvarteren, som är hem för många historiska synagogor och museer, eller ta en promenad längs floden Moldau, som erbjuder fantastisk utsikt över staden.

praha

Prag är också känt för sin pulserande kulturscen, med många museer, gallerier och teatrar att utforska. Besökare kan kolla in Nationalmuseet, Museet för dekorativ konst eller se en föreställning på Nationalteatern.

En annan höjdpunkt i Prag är det tjeckiska köket som du kan äta på någon av de många lokala restaurangerna, eller prova några av de berömda tjeckiska ölen på ett lokalt bryggeri eller ölträdgård.

Bratislava

Bratislava ligger bara 60 km öster om Wien, vilket gör det mycket lätt att besöka. Det finns båtar som förbinder städerna, men du kan också resa till Bratislava med tåg eller buss eller med bil.

Staden är känd för sin charmiga medeltida gamla stad, som är fylld med färgglada byggnader, kullerstensgator och vackra historiska landmärken. Besökare kan utforska attraktioner som Bratislavas slott, St. Martins katedral och Michael’s Gate, som alla ligger i gamla stan.

bratislava

Bratislava har många museer, gallerier och teatrar att utforska. Besökare kan kolla in det slovakiska nationalmuseet, Bratislavas stadsgalleri eller se en föreställning på den slovakiska nationalteatern.

En annan höjdpunkt i Bratislava är dess vackra läge längs floden Donau. Besökare kan ta en promenad längs strandpromenaden vid floden, njuta av en avkopplande flodkryssning eller ta in den fantastiska utsikten över staden från UFO Observation Deck, som ligger på toppen av den ikoniska Nový Most-bron.

Budapest

Avståndet mellan Wien och Budapest är cirka 240 km, vilket gör det till ett bekvämt resmål för en dagsutflykt från Wien.

Budapest är en vacker stad som erbjuder en unik blandning av historia, kultur och fantastisk arkitektur. Besökare kan utforska attraktioner som den ungerska parlamentsbyggnaden, Buda-slottet och Fisherman’s Bastion, som alla ligger i det historiska slottsdistriktet.

Budapest är också känt för sina vackra termalbad, som är populära bland både turister och lokalbefolkning. Besökare kan njuta av de naturliga varma källorna vid ikoniska bad som Széchenyi termalbad, Gellért termalbad eller Rudas termalbad.

budapest

Glöm inte det ungerska köket när du besöker Ungern. Budapest har många lokala restauranger som serverar traditionella ungerska rätter som gulasch, skorstenstårta och paprikakyckling. Om du har tid kan du även besöka en vingård nära Budapest eller kanske besöka Pannonhalma som ligger väldigt nära staden Györ (som du passerar när du reser mellan Wien och Budapest).

Graz

Avståndet mellan Graz och Wien är cirka 200 km, och det tar cirka 2,5 timmar att köra med bil eller 2 timmar med tåg. Graz är den näst största staden i Österrike och är en UNESCO: s världsarvslista, vilket gör det till ett populärt resmål för turister som besöker landet.

Graz är känt för sin fantastiska arkitektur, särskilt i den historiska gamla staden, som är fylld av vackra byggnader, smala gator och charmiga innergårdar. Besökare kan utforska attraktioner som Graz katedral, Landhaus innergård, Graz klocktorn och berget Schlossberg, som erbjuder fantastisk utsikt över staden.

graz

Graz är också hem för många museer och gallerier, inklusive Styrian Armoury, Kunsthaus Graz och Universalmuseum Joanneum, som inrymmer en mängd olika konst- och naturhistoriska utställningar.

En annan höjdpunkt i Graz är dess livliga mat- och dryckescen, med många lokala restauranger som serverar traditionella Steiermarksrätter som pumpafröolja, Steiermark äppelstrudel och rostat fläsk med surkål. Besökare kan också prova några av regionens berömda viner på en lokal vingård eller vinbar.

Glöm inte att tillbringa lite tid i Wien.

Vi har berättat varför det är värt att besöka Graz, Budapest, Bratislava, Salzburg och Prag i den här artikeln. Glöm inte att gå upp och ner på gatorna i Wien också. Staden har vackra attraktioner som väntar på dig, men också gömda pärlor som du inte upptäcker om du inte spenderar tid på att bara gå runt i staden.

Du kan läsa mer om de mest kända attraktionerna, aktiviteterna, museerna och programmen i Wien i vår Wienguide. Om du vill ha information om pågående och kommande program i Wien, ta reda på vad som händer i Wien i vår kalender.

Du kan redan planera din resa till julmarknaderna i Wien 2023!

Det har bara gått ett par dagar sedan julmarknaderna i Wien stängde. Vissa hade öppet till den 8 januari, medan andra stängde runt jul. Trots att de knappt lyckats städa upp i röran har planeringen redan börjat för julmarknaderna i Wien 2023. Även om vi inte har datumen för de flesta julmarknaderna (ännu) har julmarknaden på Präter redan meddelat sin kommande julmarknad 2023.

Julmarknaden på Präter öppnar den 18 november 2023 och håller öppet till den 7 januari 2024. Detta är en fantastisk marknad med bås, mat, en gigantisk nöjespark (som finns där året runt) och en scen med nästan dagliga konserter. Med andra ord, en fantastisk plats att besöka om du vill ha kul och njuta av en julmarknad i Wien.

Julmarknad på Stephansplatz

Varför är detta viktigt?

Julmarknaderna följer trender och mönster. 2022 öppnade julmarknaden på Präter samma dag som julmarknaden på Rathausplatz och julmarknaden på Schönbrunn. Som ett resultat kan vi göra en vild gissning och förvänta oss att detsamma kommer att hända 2023. Om så är fallet kan du förvänta dig att de flesta julmarknaderna i Wien öppnar den 18 november 2023. Om du vill vara säker kan du lägga till en vecka i uppskattningen. Vad menar jag med det? Om julmarknaderna inte öppnar den 18 november kommer de säkert att öppna den 25 november.

Beställ en flygbiljett till Wien och kom den 18 november. Du kommer säkert att kunna besöka julmarknaden på Präter, och troligen julmarknaden på Spittelberg (eftersom den normalt öppnar en vecka tidigare än julmarknaden på Präter). Huruvida julmarknaderna på Schönbrunn och Rathausplatz öppnar den 18 november är fortfarande osäkert, men du kommer att ha gott om saker att göra i Wien.

Det finns flera andra julmarknader i Wien som öppnar tidigare än julmarknaderna på Rathausplatz och Schönbrunn. Som ett resultat kan du förvänta dig att det kommer att finnas julmarknader på Freyung, Hof och Stephansplatz den 18 november 2023 också.

Vill du läsa mer om julmarknaderna i Wien? Klicka på länken för att läsa om platserna för julmarknaderna, vad du ska äta och dricka på marknaderna och en fantastisk rutt som låter dig upptäcka några av de bästa julmarknaderna i Wien till fots.

Är du beredd?

Datumen för julmarknaderna 2022 och påskmarknaden 2023 är här!

Planerar du en resa till Wien före jul i år? Eller kanske en påskresa till Wien 2023? Vi har nu publicerat datumen för julmarknaderna 2022 och för påskmarknaden 2023 här i vår Wienguide.

Vi har inte uppdaterat vår Wienguide ofta de senaste åren, främst på grund av COVID. Men nu när livet återgår till det normala är det dags att välkomna turister till Wien igen.

Är du redo för en resa till den spektakulära och underbara staden Wien?

De tidigaste julmarknaderna i Wien öppnar den 11 november, medan de största och mest populära marknaderna på Rathausplatz och på Scönbrunn öppnar en vecka senare.

De flesta marknader kommer att vara öppna till 23 december eller 26 december, men Schönbrunn-marknaden kommer att förvandlas till en nyårsmarknad efter jul och förbli öppen till 4 januari 2023.

Hur är det med påskmarknaden?

Två och en halv månad efter att nyårsmarknaden på Schönbrunn har stängt är det dags för påskmarknaden som öppnar den 25 mars 2023. Detta kommer att vara öppet i 1 1/2 vecka, och det är ett fantastiskt sätt att njuta av en marknad med en trevlig atmosfär, kombinerat med de underbara omgivningarna på slottet Schönbrunn!

Vill du veta mer om dessa händelser?

Vi önskar dig en trevlig vistelse i Wien!

Österrike i EM 2020

Österrike kommer till EM 2020 med några bra spelare och med en god chans att kvalificera sig för knockout-scenen. Sanningen är att många förväntade sig att Österrike skulle prestera bra i EM 2016 också, men sedan hamnade de sist i sin grupp, och allt började med en 2-0-förlust mot sina grannar från Ungern. Kommer Österrike att spela bättre under FOTBOLLS-EM 2021? När kommer Österrike att spela sina matcher? Var kommer Österrike att spela? Du hittar allt detta och mer information i den här artikeln!

Österrike har en väldigt bra trupp och de presterade väldigt bra i Nations League och de har spelat många bra matcher i rad. Men när det är dags för en stor turnering bryr sig ingen om det förflutna och hur bra de spelade för några månader sedan. Om Österrike inte spelar bra under turneringen bryr sig ingen!

Men vem kommer Österrike att spela mot den här gången? Har de en bättre chans än 2016?

austria euro 2021

Österrike i EM 2016

Under fotbolls-EM 2016 fick Österrike spela mot Island, Portugal och Ungern. Det lät inte som en hård grupp innan turneringen, men Österrike hamnade ändå på sista plats.

Österrike i EM 2020

Den här gången kommer Österrike att spela mot Nederländerna, Ukraina och Nordmakedonien. För att vara ärlig känner sig gruppen ganska lik gruppen från 2016. Det är inte en lätt grupp, men det borde inte vara det svåraste heller. Alla förväntar sig att Nordmakedonien förlorar alla sina matcher och att kampen om flest poäng i gruppen kommer att vara mellan Nederländerna, Ukraina och Österrike.

Det intressanta med gruppen är att Ukraina, Nederländerna och Österrike ofta påminner oss om en berg- och dalbana. På en bra dag är de på toppen och spelar fantastisk fotboll, men nästa dag är de i botten och spelar usel fotboll. Som ett resultat av detta är denna grupp en mycket öppen grupp, och jag tror att allt är möjligt.

När och var kommer Österrike att spela sina matcher?

Fotbolls-EM 2021 kommer att spelas över hela Europa. Men det kommer inte att spelas några matcher i Österrike, vilket innebär att det österrikiska laget måste resa till andra destinationer för att spela sina matcher.;

  • Österrike spelar sin första match mot Nordmakedonien i Bukarest den 13 juni i Bukarest (Rumänien).
  • Österrike spelar sin andra match i EM 2020 mot Nederländerna i Amsterdam den 17 juni klockan 21.00.
  • Österrike spelar sin tredje match i gruppspelet mot Ukraina i Bukarest den 21 juni klockan 18.00.

Det är ganska intressant att Österrike återigen kommer att spela mot det potentiellt ”svagaste” laget i gruppen i sin första match (precis som 2016). Förhoppningsvis får Österrike en bättre start på turneringen den här gången, för det behövs för att stämningen i laget ska komma rätt från första stund.

euro 2020

Var ska du titta på matcherna?

Österrike kommer att spela sina matcher under gruppspelet i Amsterdam och i Bukarest. Dessa är båda städer som bara kommer att tillåta att arenorna används till 25% av kapaciteten. Det kanske är en liten besvikelse, men det är fortfarande mycket bättre än att spela inför tomma arenor.

Var ska du titta på matcherna? Kommer du att titta på dem hemma på din TV, kommer du att sitta framför en dator och streama EM i fotboll online, eller hittar du en lokal pub eller en stor skärm någonstans och tittar på matcherna där?

Och tror du att Österrike kommer att prestera bättre under EM 2021 än de gjorde 2016? Jag skulle gärna höra dina tankar!

Besök vår helt nya Wienkalender!

Vi arbetar ständigt för att göra vår Wienguide intressant för alla människor som kommer till Wien. Det är därför vi just har lagt till en kalender på vår hemsida.

Wienkalendern är inte fullständig alls, men den innehåller information om viktiga händelser i Wien som de årliga julmarknaderna, påskmarknaden i Schönbrunn, den nationella dagen den 26 oktober, och även Österrikes Grand Prix (Formel 1-tävlingen i Spielberg, inte långt från Graz).

Du hittar Wienkalendern här.

Bilder från julmarknaderna i Wien

Har du varit på julmarknaderna i Wien redani 2019? Eller kommer du? Eller gråter du hemma för att du inte kan besöka julmarknaderna i Wien år 2019? Oavsett vad ditt svar är, här har du några bilder för att heja upp dig och for att föra den wienska julatmosfären till ditt hem!

Staden Wien förvandlas till en jätte julmarknad varje år i december. Du kan hitta julmarknader överallt, men några av dem är mer kända än andra. Har du en favorit? Skriv en kommentar och meddela oss!

Men nu, njut av dessa bilderna från julmarknaderna 2019.

Känner du inte att du besöker Wien efter att ha tittat på dessa bilder? Det är lätt att förstå!

Wien julmarknader 2019

När öppnar julmarknaderna i Wien 2019? Vilka är datumen för julmarknaderna? Hitta svar på de mest populära frågorna om julmarknadarna i Wien och få annan användbar information som behövs för att vara väl förberedd!

Wien är en av de vackraste städerna i världen och den blir ännu vackrare före jul. Det har de mest fantastiska julmarknaderna i världen, och den största hemligheten är att hela stadens slags förvandlas till en julmarknad. Men när kommer julmarknaderna att arrangeras i Wien 2019?

Julmarknad i Wien
Julmarkand i Wien – Kild: Pixabay

Om julmarknaderna i Wien 2019

Hittills saknar vi ganska mycket information om julmarknaderna i Wien och datumen. Det finns några webbplatser som arbetar med olika datum, och här ger vi dig de viktigaste datumen.

Om du har lite tid kvar, varför inte tänka på en dagstur till Prag där du också kan njuta av julmarknaderna i den tjeckiska huvudstaden? Du kan läsa mer om dessa julmarknader här.

Wien julmarknader 2019 datum

Julmarknaden på Rathausplatz (den mest kända marknaden)

Detta förväntas öppna den 15 november och det kommer sannolikt att förbli öppet till 24 december.

Spittelberg-marknaden (en fantastisk marknad i små gator)

En källa säger att den 14 november är öppningen, men om inte, kommer det bara att vara fel med några dagar. Denna marknad är normalt öppen fram till den 23 november, så jag antar att den kommer att vara på samma sätt i 2019 också.

Schönbrunns julmarknad i 2019

Detta är tänkt att öppna den 23 november och det kommer att vara öppet till 26 december. Sedan kommer den att ersättas av den så kallade nyårsmarknaden som är öppen fram till den första veckan i januari 2020.


Dessa är de viktigaste julmarknaderna i Wien, men glöm inte – det finns många andra marknader också. När du går till Maria-Theresien Platz (mellan de två fantastiska museerna) hittar du en annan julmarknad. Om du fortsätter gå mot Karlskirche hittar du en annan marknad.

I det populära Prater-området kommer du att upptäcka ännu en julmarknad, i själva verket hittar du små och stora julmarknader nästan vart du än går i Wien.

Vad väntar du på? Planera din vistelse i Wien, boka dina flygbiljetter och boka ditt hotell direkt!

Julmarknaderna i Wien 2018

Wien är den bästa staden i Europa om du vill besöka en julmarknad 2018. Den har massor av julmarknader, och de är alla underbara.

Här är datum för några av julmarknaderna i Wien år 2018.

Julmarknad i Wien
Julmarkand i Wien – Kild: Pixabay

Wien Julmarknadsdatum 2018

– Rathausplatz: 17 november – 26 december
– Belvedere: 23 november – 26 december
– Maria-Thereisen Platz: 21 november – 26 december
– Schönbrunn: 18 november – 26 december
– Spittelberg: 16 november – 23 december

Gledelig jul, och njut av din vistelse i Wien!

Hur och var tittar man på fotbolls VM i Wien?

Vill du titta på fotbolls-VM i Wien? Staden är underbar, men under fotbolls-VM vill du se mer än bara Schönbrunn, Hofburg och parlamentet. Du vill titta på fotboll. Hur och var kan det bli gjort?

Hur och var tittar man på fotbolls VM i Wien?

Vi har bra nyheter för dig. Det är väldigt lätt att titta på VM i fotboll i Wien. Det minst sociala sättet att titta på fotbolls-VM är att slå på TV: n i ditt hotellrum och tittar på VM på ORF, en gratis TV-kanal. Du kan också besöka orf.at och titta på matcherna online där.

Om du vill vara mer social och titta på matcherna tillsammans med andra, kan du gå och se matcherna i någon pub. Massor av restauranger kommer också att sända fotbolls VM och om du bor på ett hotell som Marriott Hotel kan du hitta en sportbar intill ingången där du kan titta på alla matcher och äta några bra biffar medan du tittar på.

Det kommer också att finnas offentliga visningar av VM i Wien. På sådana ställer kan du titta på matcherna utomhus på jättestora skärmar. Här är några platser där du kan titta på VM utomhus i Wien.

  • Strandbar Herrmann, Herrmannpark (Donaukanal-Urania), 1030 Wien
  • Summer Stage, Donaukanal, U4 Rossauer Lände, 1090 Wien
  • Badeschiff, Donaukanal (Schwedenplatz/Urania), 1010 Wien
  • Adria Wien, Donaukanal, Obere Donaustraße/Salztorbrücke, 1020 Wien

Det låter bra, eller hur? Om du vill titta på VM online på ditt eget språk (och inte med tyska kommentatorer) kan du läsa mer om hur man tittar på VM online i den här artikeln. På webbplatsen kan du också hitta ett detaljerat schema för fotbolls-VM.

Vi hoppas att du kommer att njuta av din vistelse i Wien!

Datum för julmarknaden i Wien 2017

Förberedar du din resa till Wien före jul 2017? När kommer julmarknaderna att arrangeras i Wien 2017?

Tyvärr är datumen för julmarknaderna i Wien i 2017 en hemlighet så långt. Normalt publiceras dom i augusti eller september, så du måste ha tålamod tills dess. Men, vi har en gissning för öppnandet av den mest kända julmarknaden framför stadshuset i Wien. Om de följer traditionen öppnas julmarknaden  den 10 november eller 11 och förblir öppnat tills början av januari.

När kommer julmarknaderna att arrangeras i Wien i 2017?
När kommer julmarknaderna att arrangeras i Wien i 2017?

När kommer julmarknaderna att arrangeras i Wien i 2017?

Vi kommer att uppdatera vår blogg med mer information så snart officiell information har släppts. Du kan också kolla vår ”vad som händer i Wien artikel” för mer information.

Det finns så mycket att göra i Wien före jul, och en av de bästa sättet att förbereda sig för resan Wien julmarknad är genom att läsa vår artikel som talar om varför Wien är en av dom vakraste stadarna i Europa att besöka innan jul. Staden är så vacker före jul att du helt enkelt måste kolla det!

Du bör också överväga en resa till Budapest, en stad 2 1/2 timmar från Wien. I Budapest kan vi också hjälpa dig med privata guidade turer med en svensk talande guide!