Blogg

De bästa evenemangen i Wien 2024

Vad händer i Wien 2024? Vilka är de största och viktigaste händelserna som du behöver komma ihåg? Allt beror mycket på dina intressen, men den här artikeln försöker ge dig information om de viktigaste konserterna, festivalerna, marknaderna och sportevenemangen i Wien 2024. Är du beredd?

2024 kommer att bli ett fantastiskt år. Det händer massor av saker runt om i världen, och även om det inte äger rum i Wien eller Österrike kommer sommar-OS i Paris att ha stor inverkan på livet även i Wien. Varför är det så? Det kommer att finnas platser där du kan se alla evenemang från sommar-OS, både inne på restauranger och kaféer, men också utomhus där du kan titta på tillsammans med hundratals andra. Och vad som kanske är ännu mer intressant för lokalbefolkningen är EM i fotboll som äger rum i Tyskland i sommar. Med Österrike bland de bästa lagen i turneringen kommer det att vara massor av människor över hela Wien som hejar på sina spelare och hoppas att Österrike kommer att göra bättre ifrån sig än någonsin tidigare i ett fotbolls-EM.

Men låt oss återvända till staden Wien och alla fantastiska saker som kommer att hända i staden i år. Vi kommer att lista en hel del händelser, och inte nödvändigtvis i kronologisk ordning. Med andra ord, titta igenom hela artikeln för att ta reda på om någon av dessa händelser är av intresse för dig eller inte.

Höjdpunkterna i Wien 2024

Först och främst, augusti kommer att bli en galen månad i Wien. Det är månaden då sommar-OS äger rum i Paris, men det kommer också att locka tiotusentals människor till Wien. Varför är det så? Vi kan se fram emot konserter med den mest populära sångaren i världen just nu och flera konserter med vad som kan vara det mest populära bandet i världen just nu.

Coldplay konserter i Wien

Vi kan se fram emot fyra fantastiska konserter med Coldplay på Ernst Happel Stadium i augusti. Det finns så många städer i Europa som skulle ha älskat att vara värd för sådana konserter, men vi är oerhört lyckligt lottade som har Wien som en av dem. Det är därför det kommer att komma folk från hela Europa till Wien eftersom Coldplay inte kommer till deras länder 2024. Men vilken fantastisk möjlighet att se och uppleva den vackra staden Wien, och musik från det mest populära bandet i världen just nu. Kanske borde du också komma till Wien för en av Coldplay-konserterna?

Coldplay i Wien

Den första Coldplay-konserten är den 21 augusti och den sista är den 25 augusti.

Taylor Swift konserter i Wien

Några veckor innan Coldplay kommer till Wien kommer den person som valdes till ”Årets person” av TIME Magazine 2023 till Wien. Taylor Swift, den mest populära sångerskan i världen just nu, kommer också att uppträda på Ernst Happel Stadium (precis som Coldplay) och arenan kommer att vara fullsatt varje kväll. Hon började skriva låtar vid 12 års ålder och fick sitt stora genombrott vid 16 års ålder. Hon har en bakgrund som countrysångerska, men idag är hon mer av en popartist som vet hur hon ska använda sin röst och hur hon ska röra sin kropp. Många av hennes låtar på Spotify har spelats mer än 1 500 000 000 gånger, och hennes videor på YouTube är lika populära.

Taylor Swift-konserterna i Wien är en del av hennes stora internationella turné som startade 2023. Om du inte har möjlighet att vara på plats på en av Taylor Swift-konserterna i Wien kan du se filmen ”Taylor Swift – Era Tour” som är en bioversion av konserten.

Taylor Swift konsert i Wien

Den första Taylor Swift-konserten på Ernst Happel-stadion är den 8 augusti och den sista konserten är den 10 augusti.

Andra konserter i Wien

Det kommer att finnas många andra konserter i Wien 2024 förutom Coldplay- och Taylor Swift-konserterna, men ingen kan jämföra storleken och populariteten hos dessa konserter. Om du vill läsa mer om andra konserter i Wien, titta in i vår Wien-kalender för att få veta mer om vad som händer i Wien.

Men vi kan nämna några av de artister som kommer till Wien 2024 förutom Taylor Swift och Coldplay, till exempel;

 • Andre Rieu
 • Sepultura Sepultura
 • Föreställ dig detta
 • Bröderna Ehrlich
 • Wanda
 • Die Fantastischen Vier
 • Scooter
 • och många andra …

Inget år utan de klassiska påsk- och julmarknaderna i Wien.

Det kanske låter som ett skämt, men de årliga julmarknaderna kan vara det mest populära evenemanget i Wien varje år. Tiotusentals människor reser till Wien för att dricka varmt vin, äta korv, dricka lite mer vin, köpa alla möjliga saker de inte behöver och för att se hur vacker staden Wien är med de magnifika ljusen tända på kvällen.

Wien är en magisk stad i november och december och den är fantastisk efter solnedgången. När de tänder ljusen på julmarknaden på Rathausplatz, och själva stadshuset är upplyst… Det är svårt att beskriva det med ord. Det är fantastiskt, och det tas säkert miljontals bilder framför denna julmarknad varje år av besökare.

Julmarknader i Wien
Ett foto från julmarknaden framför stadshuset i Wien – Shutterstock / Burben

Julmarknaderna i Wien öppnar normalt i mitten av november och de håller öppet till några dagar efter jul. Vissa marknader håller öppet fram till början av januari. Förutom julmarknaden på Rathausplatz är det värt att promenera runt i innerstaden som är klädd i julmagi. Du bör också besöka Schönbrunn, det magnifika slottet med en gigantisk park. Du kommer inte bara att kunna njuta av julmarknaden, utan du kan också upptäcka palatset från insidan och du kan promenera i timmar i parken. Om du vill ta med dig barn bör du också besöka djurparken som ligger i slottsparken.

Och ja, den årliga påskmarknaden vid Schönbrunn är ytterligare ett populärt evenemang som lockar tusentals människor till Wien. Den kanske inte är lika stor och välkänd som julmarknaderna, men det är ändå en giltig ursäkt för att besöka Schönbrunn och Wien under påskhelgen.

Utställningar i Konstmuseet

Wien har flera magnifika museer. Det mest kända av dem alla är Museum of Fine Arts, även känt som Kunsthistorisches Museum. De permanenta utställningarna i museet är häpnadsväckande, men en bra tillfällig utställning ger ytterligare en ursäkt för att besöka Wien.

Under 2024 kommer det att finnas flera tillfälliga utställningar i museet som är värda att besöka, och de mest intressanta utställningarna är:

 • Holbein. Burgkmair. Dürer (Renässansen i norr), från 19 mars
 • Rembrandt – Hoogstraten (Färg och illusion), från 24 oktober
Stephansdom i Wien
En AI-gjord målning av Stephansdomen i Wien skapad i Rembrandts stil.

Förutom Museum of Fine Arts bör du också titta på tillfälliga och permanenta utställningar på populära museer som:

 • Naturhistoriska museet.
 • Hundertwasser House.
 • Albertina-museet
 • Leopold-museet
 • Wiens vetenskapsmuseum
 • Sigmund Freud-museet.

Det finns massor av löpartävlingar i Wien.

Precis som man inte skulle förvänta sig att en julmarknad skulle locka tiotusentals människor till en stad, tänkte du förmodligen inte på alla löpartävlingar i en stad för att locka tusentals turister till en stad. Det är fel! De stora maratonloppen och löpartävlingarna är så populära att människor reser i timmar med bil, tåg och flyg för att delta. Wien är en stad med massor av löpartävlingar, och även om den största är Wien Marathon finns det gott om tävlingar för dem som inte klarar av att springa ett helt maraton.

Det finns löpartävlingar året runt, men den högsta tätheten är på hösten och december. Under denna period kan du springa nattlöpartävlingar, halvmaraton, löpartävlingar för kvinnor, nyårslöpartävlingar, adventslöpartävlingar och så mycket mer.

Om du gillar att springa bör du definitivt kombinera din resa till Wien med en löptävling av något slag. Om du inte gillar att springa (ännu) är det dags att förbereda dig och använda det som en ursäkt för att besöka Wien 2024.

Wien Trail Run

Det finns också löpartävlingar som tar dig ut i naturen där du springer upp och ner i en grön miljö. Ett exempel på en sådan tävling är det årliga Vienna Trail Run.

Vi firar Wien!

Det finns ett par festligheter som är värda att uppmärksamma om du vill fira med lokalbefolkningen i Wien. En av dessa festligheter är den årliga Lichterfest som äger rum på Alte Donau Insel (Gamla Donauön). Den arrangeras normalt i slutet av juli och den här kvällen kan du njuta av himlen över Wien fylld av vackra fyrverkerier.

Ett annat evenemang som firar Wien är Wiener Festwochen. Detta är inte ett evenemang för bara en kväll, utan det varar i mer än en månad och det kommer med fantastiska konserter och andra kulturprogram. Många städer i Europa arrangerar vårfestivaler, och detta är vad många skulle kalla Wiens vårfestival. Öppningsprogrammet arrangeras framför stadshuset och det är en spektakulär konsert på en av de vackraste platserna i Wien. Om du är intresserad av kulturprogram som teaterföreställningar, konserter med klassisk musik och mer, då kan detta vara något för dig!

Wiener festwochen
Så känns det på öppningskonserten av Wiener Festwochen i Wien.

Det här är några av de häftigaste evenemangen som kommer att äga rum i Wien 2024. Men det finns massor av andra program som du bör kolla in när du kommer till Wien (tillgängliga året runt). Fortsätt läsa för att få några rekommendationer.

Program och evenemang tillgängliga i Wien hela året.

Som vi redan nämnt finns det fantastiska museer i Wien som du bör besöka, oavsett när du kommer till Wien. De har briljanta permanenta utställningar, och du behöver inte ha en tillfällig utställning för att dessa museer ska vara intressanta.

Du kanske inte vill gå på museum, men du bör ändå besöka Dunauturm (Donau-tornet). Här kan du njuta av en fantastisk utsikt i alla väderstreck, och om du vill ha en plats för en romantisk frukost, lunch eller middag är det här platsen!

Akvariet och djurparken i Wien är två platser som både unga och gamla älskar. Akvariet är inomhus, vilket innebär att det är underbart under hela året, och särskilt under regniga och kalla dagar i Wien när du inte känner för att tillbringa för mycket tid utomhus. Vill du ha ännu mer adrenalin kan du resa med tunnelbanan till Praterstern och besöka Prater-området. Här kan du njuta av berg- och dalbanor och andra program som ger dig en adrenalinkick. Det är också här du kan hitta den legendariska Riesenrad, som ofta förekommer på bilder och vykort från Wien.

Riesenrad i Prater

Om du inte har varit i den här delen av Europa tidigare och du har flera dagar i Wien, kan du också överväga en dagsutflykt till Bratislava, Slovakiens huvudstad. Det är lätt att besöka staden med båt, vilket innebär att du får uppleva en tur på Donau, och en annan europeisk huvudstad med samma program. Om du vill bo i Österrike är en av de mest populära platserna i Österrike bland turister den vackra Hallstatt. Det finns många dagsturer till Hallstatt från Wien, så om det är av intresse för dig, kolla in det.

Bilderna ovan är från Hallstatt. Ser trevligt ut som ett trevligt ställe att besöka, eller hur? Du kan till och med kombinera det med att klättra i berg och en fantastisk utsikt om du bestämmer dig för att bestiga något av bergen som omger Hallstatt.

Om du bestämmer dig för att stanna i Wien, glöm inte att den spanska ridskolan har program där du kan se hästshower under hela året. Detta ligger i Hofburg, vilket innebär att du får se ett av de vackraste palatsen i Wien medan du njuter av programmen.

Glöm inte att du behöver energi för att njuta av alla dessa program i Wien. Äppelstrudeln är en berömd läckerhet från Österrike, men det är bara en dessert eller en sötsak som serveras bredvid din kopp kaffe. Det finns många andra kakor också, så om du gillar sötsaker kan du besöka en konditori för att njuta av livet.

När du är redo att äta en varm måltid är den traditionella wienerschnitzeln ett måste i Wien. Du kan hitta detta på traditionella wienerrestauranger. Om du vill ha exklusiv mat har Wien flera restauranger med Michelinstjärnor. Glöm inte att boka bord väldigt tidigt om du vill äta på någon av dessa restauranger.

Restauranger med Michelinstjärnor i Wien:

 • Amador (3 stjärnor)
 • Tian (1 stjärna)
 • Silvio Nickol Gourmet (2 stjärnor)
 • Konstantin Filippou (2 stjärnor)
 • Edvard (1 stjärna)
 • Steiereck im Stadtpark (2 stjärnor)
 • Förkläde (1 stjärna)
 • Pramerl & Vargen (1 stjärna)
 • Mraz & Sohn (2 stjärnor)
 • [aend] (1 stjärna)

God aptit!


Vi hoppas att den här artikeln har gett dig förslag på vad du bör göra i Wien 2024 och kanske när du ska komma till Wien 2024. Om du har tips och råd om andra program och aktiviteter i Wien, använd kommentarsfältet nedan och dela med dig av dina tankar!

En rundvandring i Wien – utforska staden när du går från Wien Westbahnhof till Stephansdom.

Att promenera från Wien Westbahnhof till Stephansdom är ett fantastiskt sätt att utforska Wien. Avståndet mellan de två platserna är cirka 3,5 kilometer, och promenaden tar cirka 35-40 minuter (om du bara går). Naturligtvis kan samma avstånd lätt ta flera timmar om du stannar för att ta bilder, shoppa och utforska de sevärdheter och attraktioner du möter längs vägen.

Den här artikeln ger dig ett förslag på en vandringsled mellan Wien Westbahnhof och Stephansdom, och den berättar mer om de olika sevärdheterna och attraktionerna du kan förvänta dig att se när du går.

1) Wien Westbhanhof

Wien Westbahnhof, eller Wiens västra tågstation, har en historia som går tillbaka till 1800-talet. Den öppnades officiellt 1858, vilket gör den till en av de äldsta tågstationerna i Wien. På den tiden var tåg ett nytt och spännande sätt att resa, och Westbahnhof spelade en avgörande roll för att förbinda Wien med andra delar av Österrike och Europa.

Under årens lopp har stationen genomgått många förändringar och renoveringar för att hålla jämna steg med det växande antalet resenärer. Den har expanderat och moderniserats för att bli det livliga transportnav den är idag. Arkitekturen i Wien Westbahnhof har också utvecklats och blandar historiska element med mer moderna stilar.

Under hela sin historia har stationen bevittnat viktiga ögonblick, inklusive ånglokens storhetstid, elektrifieringen av tåglinjer och framväxten av höghastighetståg. Idag står Wien Westbahnhof som ett bevis på stadens rika järnvägsarv och dess pågående roll i att underlätta resor för människor från när och fjärran.

2) Mariahilfer Straße:

När du lämnar järnvägsstationen och korsar vägen kommer du att befinna dig på den extremt populära och livliga gatan Mariahilfer Straße. Detta är en berömd shoppinggata. Det finns många butiker, kaféer och restauranger. Det är ett bra ställe att se hur människor i Wien spenderar sin tid. Du kan fönstershoppa eller ta ett snabbt mellanmål om du är hungrig.

Mariahilfer Strasse

Det finns massor av byggnader som är värda att titta på när du går mot stadens centrum. Här är några av de mest intressanta platserna.

 • Haus des Meeres (Havets hus): Det här är en häftig byggnad som är som ett stort akvarium. Du kan se massor av fiskar och havsdjur inuti. Det är roligt att besöka och lära sig om undervattensvärlden.
 • Raimund-teatern: Det här är ett stort ställe dit folk går för att titta på shower och pjäser. Byggnaden ser storslagen ut och har en historia av att underhålla människor med olika föreställningar.
 • Gerngross köpcentrum: Det är ett stort shoppingställe med många butiker inuti. Här kan du hitta allt möjligt, från kläder till prylar. Det är en bra plats om du gillar att shoppa.
 • Mariahilfer kyrka (Mariahilferkirche): Denna kyrka är en fridfull plats längs gatan. Den är inte lika stor som vissa andra kyrkor, men den har en unik charm. Du kan gå in och ta en stund för dig själv.

När du kommer till slutet av gatan kommer du att befinna dig på ett av de vackraste torgen i Wien.

3. Maria-Theresien Platz:

Maria Theresien Platz är ett stort torg i Wien där du kan hitta två stora museer på varje sida. Låt oss prata om det med enkla ord!

De stora, imponerande byggnaderna på vardera sidan av torget är hem för två viktiga museer: Naturhistoriska museet (Naturhistorisches Museum) och Konsthistoriska museet (Kunsthistorisches Museum). Dessa museer byggdes på grund av en speciell dam vid namn Maria Theresa, som var drottning för länge sedan. Hon var en mäktig drottning som levde för många år sedan. Hon gillade konst och vetenskap, så hon bestämde sig för att bygga dessa museer för att dela coola saker med alla. Museerna byggdes i slutet av 1800-talet och de är som stora skattkistor fyllda med intressanta saker.

Maria-Theresien Platz

Mitt på Maria Theresien Platz står en stor staty av Maria Theresia sittande på en stol. Folk sitter ofta runt statyn, och det finns också en fin trädgård. Torget är ett bra ställe att ta en paus, njuta av omgivningarna och kanske ta ett mellanmål.

Om du har tid är båda museerna värda ett besök. Nedan kan du läsa en kort sammanfattning av vad du kan förvänta dig om du besöker något av museerna.

 1. Naturhistoriska museet: Föreställ dig en plats där du kan se enorma dinosaurieskelett, glänsande ädelstenar och alla typer av djur. Det är vad du hittar inne på Natural History Museum. Det är som en resa genom tiden och naturen.
 2. Konsthistoriska museet: Å andra sidan är Konsthistoriska museet som ett gigantiskt konstgalleri. Du kan se vackra målningar, skulpturer och till och med forntida egyptiska mumier. Det är som att kliva in i en värld av kreativitet och historia.

Maria Theresien Platz är alltså inte bara en stor öppen plats; Det är en plats med två fantastiska museer som rymmer naturens och konstens underverk. Det är lite som en resa genom tid och kreativitet, och du kan njuta av allt på detta vackra torg i hjärtat av Wien.

4) Hofburgpalatset:

Fortsätt att gå österut så kommer du till Hofburgpalatset. Palatset står som en majestätisk symbol för Österrikes rika historia och kejserliga storhet. Detta storslagna palats har byggts under århundradena och har bevittnat mäktiga härskares regeringstid och varit värd för viktiga evenemang.

Det byggdes på 1200-talet och fungerade som huvudresidens för den habsburgska dynastin, en av Europas mest inflytelserika kungafamiljer. Med tiden expanderade det till ett vidsträckt komplex som visar upp olika arkitektoniska stilar från olika perioder.

Hofburg

Det är möjligt att gå genom området och bara titta på byggnaderna från utsidan, men om du vill utforska insidan kan du titta närmare på intressanta saker som:

 • Sisi-museet.
 • Imperial Lägenheter.
 • En vacker silverkollektion.
 • Hofburgs kapell.
 • Den spanska ridskolan.
 • Kungliga biblioteket.

Är du redo att fortsätta gå? Du närmar dig Stephansdomen, men det finns fortfarande några saker som är värda att utforska innan du anländer.

5) S:t Mikaels kyrka (Michaelerkirche) vid Michaelerplatz

När du lämnar Hofburg-området befinner du dig på Michaelerplatz. Detta är ett utmärkt alternativ för att dricka en kopp kaffe, men om du istället vill fokusera på vad du ser är det här några av de saker du bör titta närmare på.

Med anor från 1200-talet har St. Michael’s Church bevittnat ebb och flod i Wiens rika historia. Dess grunder ekar av berättelser från medeltiden, vilket gör den till ett av stadens äldsta och mest vördade landmärken.

När man tittar närmare på kyrkan är det lätt att bli förbluffad av de arkitektoniska detaljerna. Fasaden är utsmyckad med intrikata sniderier och dekorativa element som visar upp hantverket hos de konstnärer som väckte denna struktur till liv. Kyrkans torn sträcker sig mot himlen och skapar en imponerande men graciös siluett mot Wiens skyline.

 Michaelerplatz

På insidan skapar det höga taket en känsla av öppenhet, och solljuset strömmar in genom livfulla glasmålningar och kastar ett varmt sken på interiören. Kyrkan är en fridfull fristad som inbjuder både gudstjänstfirare och beundrare att reflektera och finna tröst.

Idag fortsätter St. Michael’s Church att spela en roll i Wiens invånares och besökares liv. Dess regelbundna tjänster, kulturevenemang och tidlösa skönhet gör det till ett resmål som överskrider tiden och bjuder in alla att uppskatta sammanflätningen av historia, andlighet och konst.

6. Graben och Kohlmarkt:

Nu när du har lämnat Hofburg och Michaelerplatz är det dags att gå längs Kohlmarkt och sedan svänga in på Graben. Efter detta kommer du att befinna dig vid Stephansdomen. Men spring inte. I början av Kohlmarkt hittar du det berömda Cafe Demel.

Cafe Demel i Wien är ett historiskt och berömt kafé som har förtrollat både lokalbefolkningen och besökare i århundraden. Det grundades 1786 och utmärker sig genom att vara ett av de äldsta konditorierna i staden, och dess rika tradition är påtaglig från det ögonblick du kliver in.

Vill du hellre spendera lite pengar på shopping? Det finns en hel del lyxbutiker i detta område, inklusive Michael Kors, Karl Lagerfeld och många andra märken. Vill du ha ännu mer av lyxmärken ska du gå rakt fram och till höger längs Bognergasse, istället för att svänga höger mot Graben. Du hittar då ännu fler liknande butiker som Louis Vuitton, Prada med flera.

När du når Graben möter du först Wiener Pestsäule, även känd som Wienerpestkolonnen. Den byggdes för länge sedan, på 1600-talet, för att minnas och hedra de människor som drabbades av en dödlig sjukdom som kallas pesten. Monumentet är högt och har många intrikata detaljer. På toppen finns en staty av Jungfru Maria, som ses som en symbol för hopp och skydd. Runt omkring henne kan du se skulpturer och sniderier som berättar historien om pesten och stadens motståndskraft.

Wien Plague Column

När du går kommer du att se Leopoldfontänen. Fontänen har en hög pelare med vatten som rinner ner. Det är inte bara för dekoration – vattnet är rent och säkert att dricka. Lokalbefolkningen och turister stannar ofta till för att släcka törsten med färskvattnet. Högst upp i fontänen finns en staty av Leopold I, en kejsare från det förflutna. Han är killen som beordrade byggandet av fontänen, och hans staty ger en historisk touch till den livliga Graben-gatan.

7) Stefansdomen (Stephansdom):

Slutligen anländer du till Stefansdomen. Kyrkan byggdes på 1100-talet! Det är mer än 800 år sedan. På den tiden samlades människor för att bygga denna stora kyrka, och den blev en symbol för Wien. Sedan den byggdes har Stefansdomen sett mycket. Den överlevde krig, förändringar och till och med några bränder. Varje gång något hände arbetade folk hårt för att fixa till det och göra det ännu vackrare.

Stephansdom

För Wienborna är Stefansdomen som en stor sagoberättare i sten. Den innehåller stadens historia, och när du tittar på dess torn och färgglada tak kan du känna andan från det förflutna. Det är också en plats där viktiga händelser, som bröllop och ceremonier, äger rum även idag.

Ta dig tid att utforska katedralen. Du kan gå in och se hur det ser ut. Glöm inte att titta upp – taket är fantastiskt. Om du är sugen på det kan du klättra upp till toppen av tornet. Därifrån får du en superhäftig utsikt över hela staden.


Vi hoppas att du har tyckt om att vandra med oss från Wien Westbahnhof till Stephansdomn i Wien. Om du har synpunkter eller frågor eller vill att vi ska beskriva andra rutter av intresse, skriv en kommentar nedan.

De bästa löpartävlingarna i Wien varje år

Wien, Österrikes huvudstad, är inte bara känd för sin fantastiska arkitektur, rika historia och pulserande kultur utan också för sin blomstrande löparscen. Med sina natursköna rutter, välorganiserade evenemang och en löpargemenskap som är lika mångsidig som den är entusiastisk har Wien blivit en fristad för både amatörer och professionella löpare. Varje år pryder en uppsjö av löpartävlingar stadens gator, parker och landmärken, vilket ger deltagarna möjlighet att tänja på sina gränser medan de utforskar staden. I den här artikeln kommer vi att lyfta fram några av de bästa löpartävlingarna i Wien som äger rum årligen.

1. Wiens stadsmaraton

Vienna City Marathon är urfadern till alla löparevenemang i Wien. Detta maraton hålls i slutet av april eller början av maj och lockar deltagare från hela världen. Loppet erbjuder en mängd olika alternativ, inklusive helmaraton, halvmaraton och ett stafettlopp för lag. Löpare bjuds på en naturskön rutt som tar dem genom hjärtat av Wien och visar upp stadens ikoniska landmärken som Wiener Staatsoper, Stefansdomen och den vackra Praterparken. Stämningen är elektrisk, med tusentals åskådare som kantar gatorna för att heja på löparna.

Nattlöpning i Wien

2. Nattlöpning i Wien

När solen går ner lyser Vienna Night Run upp staden. Detta 5-kilometerslopp hålls vanligtvis i början av september och erbjuder en unik löparupplevelse genom Wiens historiska centrum. Deltagarna tar på sig självlysande accessoarer och uppmuntras att bära sina ljusaste, mest färgglada löparkläder. Med musikstationer längs rutten och en efterfest vid mållinjen kombinerar detta lopp kondition och nöje, vilket gör det perfekt för löpare på alla nivåer.

3. Nyårsafton

Finns det något bättre sätt att välkomna det nya året än med en uppfriskande löptur genom Wiens gator? Nyårsaftonsloppet, som hålls den 31 december, är ett härligt sätt att säga adjö till det gamla året och börja det nya på ett hälsosamt sätt. Evenemanget omfattar både ett 5-kilometers- och ett 10-kilometerslopp och lockar löpare i festliga kläder. Loppet börjar och slutar vid Wiens historiska Praterpark, vilket skapar en minnesvärd upplevelse i hjärtat av staden.

4. Affärsdriv i Wien

Vienna Business Run är inte bara ett lopp utan också ett teambuilding-evenemang. Den hålls vanligtvis i september och är utformad för att företagsteam ska kunna delta och knyta band samtidigt som de främjar hälsa och fitness. Evenemanget inkluderar en 4,1 kilometer lång löpning genom Wiens vackra Prater-park. Det är ett fantastiskt sätt att kombinera nytta och nöje, eftersom lag från olika företag tävlar i en vänlig atmosfär.

5. Wiener Frauenlauf (Wien Women’s Run)

Vienna Women’s Run är dedikerat till att främja kvinnors hälsa och fitness och hålls i maj. Detta evenemang har olika tävlingsalternativ, inklusive en 5-kilometerslöpning, en 10-kilometerslöpning och en stavgångstävling. Det är en hyllning till kvinnlig egenmakt och atletisk förmåga, och rutten tar vanligtvis löpare genom Wiens pittoreska Prater-park.

6. Wien Trail Run

För dem som föredrar spänningen med terränglöpning är Vienna Trail Run det perfekta valet. Evenemanget äger vanligtvis rum i september och erbjuder olika traillöpningsdistanser, från 10 kilometer till utmanande 44 kilometer. Tävlingsrutten utforskar Wiens omgivande skogar och kuperade terräng, vilket ger ett uppfriskande miljöombyte för löpare som gillar naturen.


Vill du läsa mer om alla dessa evenemang och se när de äger rum 2024? Ta reda på vad som händer i Wien här.

Om du klickar på länken kan du också läsa mer om andra löpartävlingar som Leopold Run, Advent Run, Vienna Half-Marathon och ännu fler tävlingar.

Hur kan jag resa till Schönbrunn med kollektivtrafik?

En av höjdpunkterna på varje resa till Wien är Schönbrunn. Många tänker på Schönbrunn som ett kungligt palats, och det är sant. Men att tro att Schönbrunn bara är ett kungligt palats är ett stort misstag. Slottet har en vacker trädgård där du kan gå upp och ner i timmar medan du njuter av vackra träd, färgglada blommor och en härlig utsikt från Gloriette. Du trodde att det var allt? Glöm inte att Schönbrunn har den äldsta djurparken i Europa. Det grundades i mitten av 18th century, och du kan se pandor, lejon, tigrar och många andra exotiska djur där. Med andra ord har du hundratals skäl att besöka Schönbrunn. Men hur kan du resa till Schönbrunn med kollektivtrafik? Och är det värt att använda enkelbiljetter, eller är det bättre att resa med ett dagskort?

Du hittar massor av information om kollektivtrafiken i Wien här i vår Wienguide . Om du klickar på länken kan du läsa mer om prissättning för kollektivtrafiken och du kan också ta en titt på en detaljerad tunnelbanekarta som visar alla tunnelbanelinjer i den österrikiska huvudstaden.

Ska jag köpa enkelbiljetter eller en biljett i 24 timmar?

När denna artikel publiceras är priset för en enkelbiljett för kollektivtrafik 2,40 euro, medan priset för en dagsbiljett är 8 euro. Med andra ord, om du reser tre gånger är det billigare att resa med enkelbiljetter än med ett dagskort. Om du bara planerar att använda kollektivtrafik för att resa mellan Wiens centrum och Schönbrunn och sedan resa tillbaka på samma sätt, behöver du bara två biljetter, och enkelbiljetter är den billigaste lösningen.

Hur reser man till Schönbrunn?

Det enklaste och bekvämaste sättet att resa till Schönbrunn är att använda tunnelbanan i Wien. Det är extremt lätt att förstå och den gröna linjen (U4) tar dig direkt till Schönbrunn. Denna linje har hållplatser på flera centrala platser i Wien, inklusive Karlsplatz och Schwedenplatz. Denna tunnelbanelinje skär alla andra tunnelbanelinjer i Wien, vilket innebär att du enkelt kan byta mellan linjerna om du behöver använda en annan tunnelbana innan du kommer till den gröna linjen. Det är bra att veta att en biljett räcker för hela din resa i tunnelbanesystemet, vilket innebär att du kan byta linje utan att validera en ny biljett.

Res till Schönrbunn med tunnelbana

Denna information gör att du kan resa till Schönbrunn med kollektivtrafik i Wien. Det är bra att veta att du måste gå cirka 400 meter från tunnelbanestationen till porten till Schönbrunn. Detta borde inte orsaka problem för de flesta, men det är värt att veta om innan din ankomst.

Ytterligare två skäl att besöka Schönbrunn.

Vi har berättat om det fantastiska palatset, trädgården, träden, blommorna, djurparken och flera andra skäl att besöka Schönbrunn. Men det finns två skäl som gör detta område ännu mer populärt runt jul och påsk … den årliga julmarknaden och den årliga påskmarknaden. Det här är fantastiska evenemang där du kan köpa traditionell österrikisk mat och handgjorda souvenirer i en fantastisk miljö. Det ser fantastiskt ut hela dagen, men särskilt på kvällen när palatset är upplyst och julmarknadsstånden (och påskmarknadsstånden) är upplysta.

Wien julmarknad rekommendationer

Wien kan vara den vackraste staden i världen att besöka under julmarknadssäsongen. Det har en fantastisk atmosfär, massor av julmarknader och vackra ljus överallt.

De som älskar en stad med julmarknader kommer att älska Wien. Om du inte har varit i staden tidigare måste du besöka den under julmarknadssäsongen. Vi har varit på julmarknader över hela Europa, men ingenting kan jämföras med staden Wien före jul. Det är inte bara en stad med julmarknader; det är en stor julmarknad i sig. Du hittar stånd överallt där du kan köpa varmt vin, det finns många marknader och det finns några unika marknader som skiljer sig helt från de marknader du hittar någon annanstans i Europa (till exempel Spittelberg-marknaden).

Julmarknader Wien
Besök de vackra julmarknaderna i Wien – By Burben / Shutterstock

Målet med denna artikel är inte att berätta om de olika julmarknaderna i Wien. Om du vill läsa mer om julmarknaderna i Wien, klicka på länken och läs den artikeln. I den här artikeln kommer vi att ge dig några rekommendationer och tips som hjälper dig när du besöker Wien i november / december med avsikt att besöka julmarknaderna.

Wien julmarknad rekommendationer

Var redo för folkmassor

Wien är fantastiskt före jul. Som en konsekvens bör du förbereda dig för folkmassor överallt, särskilt under helgerna. Den mest kända julmarknaden i Wien, den framför stadshuset (Rathausplatz), är den mest trånga av dem alla. Det kan ibland vara svårt att titta på alla produkter i olika montrar på grund av mängden besökare. Vissa människor tycker om folkmassorna, men om du inte tycker särskilt om dem, försök att besöka julmarknaderna under dagtid på vardagar (inte helger). På eftermiddagen/kvällen kommer det att vara folkmassor varje dag i veckan.

Gå runt till fots

Som vi nämnde i inledningen är Wien en fantastisk stad under julmarknadssäsongen. Det finns julmarknader överallt. Som ett resultat rekommenderar vi att du upptäcker Wiens centrum till fots. Gå runt, känn doften av staden och upptäck julmarknader som du inte läste om i vår Wienguide eller någon annanstans på Internet. Sluta smaka lite varmt vin på ett stativ någonstans mitt i ingenstans. Ta med en GPS (eller ha Google Maps redo) så att du hittar hem efter att ha gått upp och ner på gatorna i centrala Wien eftersom du kanske inte vet var du är!

Julmarknad i Wien
En bild från julmarknaden på Karlsplatz i Wien – Av trabantos / Shutterstock

Köp en varm vinmugg

När du besöker julmarknaderna i Wien är det troligt att du blir kär i staden. När du återvänder hem kommer du att vara angelägen om att planera din julmarknadsresa till Wien nästa år. En av de fina traditionerna du kan skapa är att köpa den årliga julmarknadskoppen på mässan framför stadshuset. Varje år producerar de en ny kopp, och därmed kan detta vara en trevlig souvenir att ta med dig hem.

Ta med varma kläder

Glöm inte att Wien kan bli ganska kallt i november och december. Du kanske inte känner det på en gång, men om du planerar att gå runt i staden i flera timmar kan du få kalla fötter eller öronen kan bli röda. Ta med lite extra varma kläder istället, så att du kan stanna ute i timmar utan att känna dig eländig på grund av kylan.

Ät på julmarknaderna

Du kanske inte vill äta alla dina måltider ute på julmarknaderna, men se till att äta på julmarknaderna ett par gånger. Det finns så många intressanta saker att smaka, och du kommer förmodligen att få chansen att äta lite mat du inte har smakat förut. Kanske är du en skeptiker som bara älskar mat du älskar från tidigare, men ibland var du tvungen att bli kär i den maten också, så varför inte prova något nytt, och kanske kommer du att bli kär igen? Om du smakar något du inte gillar, så vad? Du tillbringade ett par Euro smaka något, vilket gör dig några Euro fattigare, men en upplevelse rikare. Vi tror att du kommer att säga att det var värt det!

Bo i hjärtat av Wien

Det finns julmarknader överallt i Wien. De flesta av dem ligger i hjärtat av Wien, med några undantag, till exempel julmarknaden vid Schönbrunn. Ändå sparar du mycket tid om du bor i hjärtat av Wien, vilket ger dig omedelbar tillgång till de shoppingmöjligheter Wien har att erbjuda under denna period. Du bör veta att bo på ett hotell i Wien är ganska dyrt, åtminstone om du jämför det med Budapest och Prag, men det är en del av vad du behöver beräkna när du planerar din resa till Wien.

Det finns många hotell att välja mellan, men här har du några rekommendationer: Hotel Sacher, Hotel Am Stephansplatz, Hotel Zur Viener Staatsoper.

God Jul Wien
Vi önskar dig en god jul från Wien – S. Borisov / Shutterstock

Var tidig med dina bokningar

Det kan bli riktigt trångt i Wien under julmässesäsongen, men inte bara på julmarknaderna utan också på restauranger. Som ett resultat bör du boka ditt bord på din favoritrestaurang i Wien så snart som möjligt. Detsamma gäller om du vill boka en flygplatstransfer i Wien, njuta av en konsert eller delta i en guidad tur av något slag.

Ta med kameran

Du har förmodligen en bra kamera på din telefon, men om du vill resa hem med några fantastiska bilder kanske du också vill ta med din riktiga kamera. När du besöker julmarknaderna har du gott om chanser att göra några fantastiska bilder, särskilt på kvällarna. Men att göra ett bra foto på kvällen kan vara en svår uppgift, så om du har ett stativ för din kamera, ta det med dig också.

Vad är ditt råd?

Har du varit i Wien på julmarknader tidigare? Har du någon erfarenhet eller råd att ge? Vi skulle älska för oyu att dela vad som kommer till ditt sinne!

Fem städer värda att besöka inom en radie på 300 km från Wien.

Wien, Österrikes huvudstad, är ett populärt turistmål känt för sin rika historia, fantastiska arkitektur och pulserande kultur. Men många andra städer inom en radie på 300 km från Wien är också värda ett besök. Från charmiga städer till kosmopolitiska städer, det finns ingen brist på platser att utforska. I den här artikeln kommer vi att lyfta fram fem städer som definitivt är värda att lägga till i din resplan när du besöker Wien. Oavsett om du letar efter hisnande landskap, rik historia eller pulserande kulturscener har dessa städer något för alla. Så låt oss börja utforska!

Fem städer värda att besöka inom en radie på 300 km från Wien.

Salzburg

Salzburg är värt att besöka på en dagstur från Wien, eftersom det är en av de vackraste städerna i Österrike och rik på historia, kultur och fantastisk arkitektur. Salzburg ligger cirka 300 km väster om Wien, vilket gör det till ett perfekt resmål för en dagsutflykt.

Salzburg är mest känt som födelseplatsen för Wolfgang Amadeus Mozart, en av de mest hyllade kompositörerna i historien. Besökare kan utforska Mozarts födelseplats och barndomshem, som har förvandlats till museer. Staden är också hem för många andra historiska landmärken, inklusive fästningen Hohensalzburg, som har utsikt över staden från en kulle, och Mirabell-palatset och trädgårdarna, som är kända för sin fantastiska barockarkitektur.

salzburg

Utöver sina historiska landmärken är Salzburg också känt för sin vackra gamla stadsdel, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Besökare kan promenera längs de smala gatorna, beundra de färgglada byggnaderna och ta in stadens charmiga atmosfär. Gamla stan är också hem för många pittoreska kaféer och restauranger, där besökare kan njuta av traditionella österrikiska rätter och lokala specialiteter.

Prag

Prag erbjuder en unik blandning av historia, kultur och fantastisk arkitektur. Prag ligger cirka 300 km norr om Wien, vilket innebär att du kan ta dig dit inom några timmar efter att ha kört från Wien.

Prag är känt för sin fantastiska gotiska och barocka arkitektur, med attraktioner som Karlsbron, Pragborgen och Gamla Stans torg är bland de mest ikoniska landmärkena i staden. Besökare kan också utforska de judiska kvarteren, som är hem för många historiska synagogor och museer, eller ta en promenad längs floden Moldau, som erbjuder fantastisk utsikt över staden.

praha

Prag är också känt för sin pulserande kulturscen, med många museer, gallerier och teatrar att utforska. Besökare kan kolla in Nationalmuseet, Museet för dekorativ konst eller se en föreställning på Nationalteatern.

En annan höjdpunkt i Prag är det tjeckiska köket som du kan äta på någon av de många lokala restaurangerna, eller prova några av de berömda tjeckiska ölen på ett lokalt bryggeri eller ölträdgård.

Bratislava

Bratislava ligger bara 60 km öster om Wien, vilket gör det mycket lätt att besöka. Det finns båtar som förbinder städerna, men du kan också resa till Bratislava med tåg eller buss eller med bil.

Staden är känd för sin charmiga medeltida gamla stad, som är fylld med färgglada byggnader, kullerstensgator och vackra historiska landmärken. Besökare kan utforska attraktioner som Bratislavas slott, St. Martins katedral och Michael’s Gate, som alla ligger i gamla stan.

bratislava

Bratislava har många museer, gallerier och teatrar att utforska. Besökare kan kolla in det slovakiska nationalmuseet, Bratislavas stadsgalleri eller se en föreställning på den slovakiska nationalteatern.

En annan höjdpunkt i Bratislava är dess vackra läge längs floden Donau. Besökare kan ta en promenad längs strandpromenaden vid floden, njuta av en avkopplande flodkryssning eller ta in den fantastiska utsikten över staden från UFO Observation Deck, som ligger på toppen av den ikoniska Nový Most-bron.

Budapest

Avståndet mellan Wien och Budapest är cirka 240 km, vilket gör det till ett bekvämt resmål för en dagsutflykt från Wien.

Budapest är en vacker stad som erbjuder en unik blandning av historia, kultur och fantastisk arkitektur. Besökare kan utforska attraktioner som den ungerska parlamentsbyggnaden, Buda-slottet och Fisherman’s Bastion, som alla ligger i det historiska slottsdistriktet.

Budapest är också känt för sina vackra termalbad, som är populära bland både turister och lokalbefolkning. Besökare kan njuta av de naturliga varma källorna vid ikoniska bad som Széchenyi termalbad, Gellért termalbad eller Rudas termalbad.

budapest

Glöm inte det ungerska köket när du besöker Ungern. Budapest har många lokala restauranger som serverar traditionella ungerska rätter som gulasch, skorstenstårta och paprikakyckling. Om du har tid kan du även besöka en vingård nära Budapest eller kanske besöka Pannonhalma som ligger väldigt nära staden Györ (som du passerar när du reser mellan Wien och Budapest).

Graz

Avståndet mellan Graz och Wien är cirka 200 km, och det tar cirka 2,5 timmar att köra med bil eller 2 timmar med tåg. Graz är den näst största staden i Österrike och är en UNESCO: s världsarvslista, vilket gör det till ett populärt resmål för turister som besöker landet.

Graz är känt för sin fantastiska arkitektur, särskilt i den historiska gamla staden, som är fylld av vackra byggnader, smala gator och charmiga innergårdar. Besökare kan utforska attraktioner som Graz katedral, Landhaus innergård, Graz klocktorn och berget Schlossberg, som erbjuder fantastisk utsikt över staden.

graz

Graz är också hem för många museer och gallerier, inklusive Styrian Armoury, Kunsthaus Graz och Universalmuseum Joanneum, som inrymmer en mängd olika konst- och naturhistoriska utställningar.

En annan höjdpunkt i Graz är dess livliga mat- och dryckescen, med många lokala restauranger som serverar traditionella Steiermarksrätter som pumpafröolja, Steiermark äppelstrudel och rostat fläsk med surkål. Besökare kan också prova några av regionens berömda viner på en lokal vingård eller vinbar.

Glöm inte att tillbringa lite tid i Wien.

Vi har berättat varför det är värt att besöka Graz, Budapest, Bratislava, Salzburg och Prag i den här artikeln. Glöm inte att gå upp och ner på gatorna i Wien också. Staden har vackra attraktioner som väntar på dig, men också gömda pärlor som du inte upptäcker om du inte spenderar tid på att bara gå runt i staden.

Du kan läsa mer om de mest kända attraktionerna, aktiviteterna, museerna och programmen i Wien i vår Wienguide. Om du vill ha information om pågående och kommande program i Wien, ta reda på vad som händer i Wien i vår kalender.

Du kan redan planera din resa till julmarknaderna i Wien 2023!

Det har bara gått ett par dagar sedan julmarknaderna i Wien stängde. Vissa hade öppet till den 8 januari, medan andra stängde runt jul. Trots att de knappt lyckats städa upp i röran har planeringen redan börjat för julmarknaderna i Wien 2023. Även om vi inte har datumen för de flesta julmarknaderna (ännu) har julmarknaden på Präter redan meddelat sin kommande julmarknad 2023.

Julmarknaden på Präter öppnar den 18 november 2023 och håller öppet till den 7 januari 2024. Detta är en fantastisk marknad med bås, mat, en gigantisk nöjespark (som finns där året runt) och en scen med nästan dagliga konserter. Med andra ord, en fantastisk plats att besöka om du vill ha kul och njuta av en julmarknad i Wien.

Julmarknad på Stephansplatz

Varför är detta viktigt?

Julmarknaderna följer trender och mönster. 2022 öppnade julmarknaden på Präter samma dag som julmarknaden på Rathausplatz och julmarknaden på Schönbrunn. Som ett resultat kan vi göra en vild gissning och förvänta oss att detsamma kommer att hända 2023. Om så är fallet kan du förvänta dig att de flesta julmarknaderna i Wien öppnar den 18 november 2023. Om du vill vara säker kan du lägga till en vecka i uppskattningen. Vad menar jag med det? Om julmarknaderna inte öppnar den 18 november kommer de säkert att öppna den 25 november.

Beställ en flygbiljett till Wien och kom den 18 november. Du kommer säkert att kunna besöka julmarknaden på Präter, och troligen julmarknaden på Spittelberg (eftersom den normalt öppnar en vecka tidigare än julmarknaden på Präter). Huruvida julmarknaderna på Schönbrunn och Rathausplatz öppnar den 18 november är fortfarande osäkert, men du kommer att ha gott om saker att göra i Wien.

Det finns flera andra julmarknader i Wien som öppnar tidigare än julmarknaderna på Rathausplatz och Schönbrunn. Som ett resultat kan du förvänta dig att det kommer att finnas julmarknader på Freyung, Hof och Stephansplatz den 18 november 2023 också.

Vill du läsa mer om julmarknaderna i Wien? Klicka på länken för att läsa om platserna för julmarknaderna, vad du ska äta och dricka på marknaderna och en fantastisk rutt som låter dig upptäcka några av de bästa julmarknaderna i Wien till fots.

Är du beredd?

Datumen för julmarknaderna 2022 och påskmarknaden 2023 är här!

Planerar du en resa till Wien före jul i år? Eller kanske en påskresa till Wien 2023? Vi har nu publicerat datumen för julmarknaderna 2022 och för påskmarknaden 2023 här i vår Wienguide.

Vi har inte uppdaterat vår Wienguide ofta de senaste åren, främst på grund av COVID. Men nu när livet återgår till det normala är det dags att välkomna turister till Wien igen.

Är du redo för en resa till den spektakulära och underbara staden Wien?

De tidigaste julmarknaderna i Wien öppnar den 11 november, medan de största och mest populära marknaderna på Rathausplatz och på Scönbrunn öppnar en vecka senare.

De flesta marknader kommer att vara öppna till 23 december eller 26 december, men Schönbrunn-marknaden kommer att förvandlas till en nyårsmarknad efter jul och förbli öppen till 4 januari 2023.

Hur är det med påskmarknaden?

Två och en halv månad efter att nyårsmarknaden på Schönbrunn har stängt är det dags för påskmarknaden som öppnar den 25 mars 2023. Detta kommer att vara öppet i 1 1/2 vecka, och det är ett fantastiskt sätt att njuta av en marknad med en trevlig atmosfär, kombinerat med de underbara omgivningarna på slottet Schönbrunn!

Vill du veta mer om dessa händelser?

Vi önskar dig en trevlig vistelse i Wien!

Österrike i EM 2020

Österrike kommer till EM 2020 med några bra spelare och med en god chans att kvalificera sig för knockout-scenen. Sanningen är att många förväntade sig att Österrike skulle prestera bra i EM 2016 också, men sedan hamnade de sist i sin grupp, och allt började med en 2-0-förlust mot sina grannar från Ungern. Kommer Österrike att spela bättre under FOTBOLLS-EM 2021? När kommer Österrike att spela sina matcher? Var kommer Österrike att spela? Du hittar allt detta och mer information i den här artikeln!

Österrike har en väldigt bra trupp och de presterade väldigt bra i Nations League och de har spelat många bra matcher i rad. Men när det är dags för en stor turnering bryr sig ingen om det förflutna och hur bra de spelade för några månader sedan. Om Österrike inte spelar bra under turneringen bryr sig ingen!

Men vem kommer Österrike att spela mot den här gången? Har de en bättre chans än 2016?

austria euro 2021

Österrike i EM 2016

Under fotbolls-EM 2016 fick Österrike spela mot Island, Portugal och Ungern. Det lät inte som en hård grupp innan turneringen, men Österrike hamnade ändå på sista plats.

Österrike i EM 2020

Den här gången kommer Österrike att spela mot Nederländerna, Ukraina och Nordmakedonien. För att vara ärlig känner sig gruppen ganska lik gruppen från 2016. Det är inte en lätt grupp, men det borde inte vara det svåraste heller. Alla förväntar sig att Nordmakedonien förlorar alla sina matcher och att kampen om flest poäng i gruppen kommer att vara mellan Nederländerna, Ukraina och Österrike.

Det intressanta med gruppen är att Ukraina, Nederländerna och Österrike ofta påminner oss om en berg- och dalbana. På en bra dag är de på toppen och spelar fantastisk fotboll, men nästa dag är de i botten och spelar usel fotboll. Som ett resultat av detta är denna grupp en mycket öppen grupp, och jag tror att allt är möjligt.

När och var kommer Österrike att spela sina matcher?

Fotbolls-EM 2021 kommer att spelas över hela Europa. Men det kommer inte att spelas några matcher i Österrike, vilket innebär att det österrikiska laget måste resa till andra destinationer för att spela sina matcher.;

 • Österrike spelar sin första match mot Nordmakedonien i Bukarest den 13 juni i Bukarest (Rumänien).
 • Österrike spelar sin andra match i EM 2020 mot Nederländerna i Amsterdam den 17 juni klockan 21.00.
 • Österrike spelar sin tredje match i gruppspelet mot Ukraina i Bukarest den 21 juni klockan 18.00.

Det är ganska intressant att Österrike återigen kommer att spela mot det potentiellt ”svagaste” laget i gruppen i sin första match (precis som 2016). Förhoppningsvis får Österrike en bättre start på turneringen den här gången, för det behövs för att stämningen i laget ska komma rätt från första stund.

euro 2020

Var ska du titta på matcherna?

Österrike kommer att spela sina matcher under gruppspelet i Amsterdam och i Bukarest. Dessa är båda städer som bara kommer att tillåta att arenorna används till 25% av kapaciteten. Det kanske är en liten besvikelse, men det är fortfarande mycket bättre än att spela inför tomma arenor.

Var ska du titta på matcherna? Kommer du att titta på dem hemma på din TV, kommer du att sitta framför en dator och streama EM i fotboll online, eller hittar du en lokal pub eller en stor skärm någonstans och tittar på matcherna där?

Och tror du att Österrike kommer att prestera bättre under EM 2021 än de gjorde 2016? Jag skulle gärna höra dina tankar!

Besök vår helt nya Wienkalender!

Vi arbetar ständigt för att göra vår Wienguide intressant för alla människor som kommer till Wien. Det är därför vi just har lagt till en kalender på vår hemsida.

Wienkalendern är inte fullständig alls, men den innehåller information om viktiga händelser i Wien som de årliga julmarknaderna, påskmarknaden i Schönbrunn, den nationella dagen den 26 oktober, och även Österrikes Grand Prix (Formel 1-tävlingen i Spielberg, inte långt från Graz).

Du hittar Wienkalendern här.