Blogg

De bästa löpartävlingarna i Wien varje år

Wien, Österrikes huvudstad, är inte bara känd för sin fantastiska arkitektur, rika historia och pulserande kultur utan också för sin blomstrande löparscen. Med sina natursköna rutter, välorganiserade evenemang och en löpargemenskap som är lika mångsidig som den är entusiastisk har Wien blivit en fristad för både amatörer och professionella löpare. Varje år pryder en uppsjö av löpartävlingar stadens gator, parker och landmärken, vilket ger deltagarna möjlighet att tänja på sina gränser medan de utforskar staden. I den här artikeln kommer vi att lyfta fram några av de bästa löpartävlingarna i Wien som äger rum årligen.

1. Wiens stadsmaraton

Vienna City Marathon är urfadern till alla löparevenemang i Wien. Detta maraton hålls i slutet av april eller början av maj och lockar deltagare från hela världen. Loppet erbjuder en mängd olika alternativ, inklusive helmaraton, halvmaraton och ett stafettlopp för lag. Löpare bjuds på en naturskön rutt som tar dem genom hjärtat av Wien och visar upp stadens ikoniska landmärken som Wiener Staatsoper, Stefansdomen och den vackra Praterparken. Stämningen är elektrisk, med tusentals åskådare som kantar gatorna för att heja på löparna.

Nattlöpning i Wien

2. Nattlöpning i Wien

När solen går ner lyser Vienna Night Run upp staden. Detta 5-kilometerslopp hålls vanligtvis i början av september och erbjuder en unik löparupplevelse genom Wiens historiska centrum. Deltagarna tar på sig självlysande accessoarer och uppmuntras att bära sina ljusaste, mest färgglada löparkläder. Med musikstationer längs rutten och en efterfest vid mållinjen kombinerar detta lopp kondition och nöje, vilket gör det perfekt för löpare på alla nivåer.

3. Nyårsafton

Finns det något bättre sätt att välkomna det nya året än med en uppfriskande löptur genom Wiens gator? Nyårsaftonsloppet, som hålls den 31 december, är ett härligt sätt att säga adjö till det gamla året och börja det nya på ett hälsosamt sätt. Evenemanget omfattar både ett 5-kilometers- och ett 10-kilometerslopp och lockar löpare i festliga kläder. Loppet börjar och slutar vid Wiens historiska Praterpark, vilket skapar en minnesvärd upplevelse i hjärtat av staden.

4. Affärsdriv i Wien

Vienna Business Run är inte bara ett lopp utan också ett teambuilding-evenemang. Den hålls vanligtvis i september och är utformad för att företagsteam ska kunna delta och knyta band samtidigt som de främjar hälsa och fitness. Evenemanget inkluderar en 4,1 kilometer lång löpning genom Wiens vackra Prater-park. Det är ett fantastiskt sätt att kombinera nytta och nöje, eftersom lag från olika företag tävlar i en vänlig atmosfär.

5. Wiener Frauenlauf (Wien Women’s Run)

Vienna Women’s Run är dedikerat till att främja kvinnors hälsa och fitness och hålls i maj. Detta evenemang har olika tävlingsalternativ, inklusive en 5-kilometerslöpning, en 10-kilometerslöpning och en stavgångstävling. Det är en hyllning till kvinnlig egenmakt och atletisk förmåga, och rutten tar vanligtvis löpare genom Wiens pittoreska Prater-park.

6. Wien Trail Run

För dem som föredrar spänningen med terränglöpning är Vienna Trail Run det perfekta valet. Evenemanget äger vanligtvis rum i september och erbjuder olika traillöpningsdistanser, från 10 kilometer till utmanande 44 kilometer. Tävlingsrutten utforskar Wiens omgivande skogar och kuperade terräng, vilket ger ett uppfriskande miljöombyte för löpare som gillar naturen.


Vill du läsa mer om alla dessa evenemang och se när de äger rum 2024? Ta reda på vad som händer i Wien här.

Om du klickar på länken kan du också läsa mer om andra löpartävlingar som Leopold Run, Advent Run, Vienna Half-Marathon och ännu fler tävlingar.

Hur kan jag resa till Schönbrunn med kollektivtrafik?

En av höjdpunkterna på varje resa till Wien är Schönbrunn. Många tänker på Schönbrunn som ett kungligt palats, och det är sant. Men att tro att Schönbrunn bara är ett kungligt palats är ett stort misstag. Slottet har en vacker trädgård där du kan gå upp och ner i timmar medan du njuter av vackra träd, färgglada blommor och en härlig utsikt från Gloriette. Du trodde att det var allt? Glöm inte att Schönbrunn har den äldsta djurparken i Europa. Det grundades i mitten av 18th century, och du kan se pandor, lejon, tigrar och många andra exotiska djur där. Med andra ord har du hundratals skäl att besöka Schönbrunn. Men hur kan du resa till Schönbrunn med kollektivtrafik? Och är det värt att använda enkelbiljetter, eller är det bättre att resa med ett dagskort?

Du hittar massor av information om kollektivtrafiken i Wien här i vår Wienguide . Om du klickar på länken kan du läsa mer om prissättning för kollektivtrafiken och du kan också ta en titt på en detaljerad tunnelbanekarta som visar alla tunnelbanelinjer i den österrikiska huvudstaden.

Ska jag köpa enkelbiljetter eller en biljett i 24 timmar?

När denna artikel publiceras är priset för en enkelbiljett för kollektivtrafik 2,40 euro, medan priset för en dagsbiljett är 8 euro. Med andra ord, om du reser tre gånger är det billigare att resa med enkelbiljetter än med ett dagskort. Om du bara planerar att använda kollektivtrafik för att resa mellan Wiens centrum och Schönbrunn och sedan resa tillbaka på samma sätt, behöver du bara två biljetter, och enkelbiljetter är den billigaste lösningen.

Hur reser man till Schönbrunn?

Det enklaste och bekvämaste sättet att resa till Schönbrunn är att använda tunnelbanan i Wien. Det är extremt lätt att förstå och den gröna linjen (U4) tar dig direkt till Schönbrunn. Denna linje har hållplatser på flera centrala platser i Wien, inklusive Karlsplatz och Schwedenplatz. Denna tunnelbanelinje skär alla andra tunnelbanelinjer i Wien, vilket innebär att du enkelt kan byta mellan linjerna om du behöver använda en annan tunnelbana innan du kommer till den gröna linjen. Det är bra att veta att en biljett räcker för hela din resa i tunnelbanesystemet, vilket innebär att du kan byta linje utan att validera en ny biljett.

Res till Schönrbunn med tunnelbana

Denna information gör att du kan resa till Schönbrunn med kollektivtrafik i Wien. Det är bra att veta att du måste gå cirka 400 meter från tunnelbanestationen till porten till Schönbrunn. Detta borde inte orsaka problem för de flesta, men det är värt att veta om innan din ankomst.

Ytterligare två skäl att besöka Schönbrunn.

Vi har berättat om det fantastiska palatset, trädgården, träden, blommorna, djurparken och flera andra skäl att besöka Schönbrunn. Men det finns två skäl som gör detta område ännu mer populärt runt jul och påsk … den årliga julmarknaden och den årliga påskmarknaden. Det här är fantastiska evenemang där du kan köpa traditionell österrikisk mat och handgjorda souvenirer i en fantastisk miljö. Det ser fantastiskt ut hela dagen, men särskilt på kvällen när palatset är upplyst och julmarknadsstånden (och påskmarknadsstånden) är upplysta.

Wien julmarknad rekommendationer

Wien kan vara den vackraste staden i världen att besöka under julmarknadssäsongen. Det har en fantastisk atmosfär, massor av julmarknader och vackra ljus överallt.

De som älskar en stad med julmarknader kommer att älska Wien. Om du inte har varit i staden tidigare måste du besöka den under julmarknadssäsongen. Vi har varit på julmarknader över hela Europa, men ingenting kan jämföras med staden Wien före jul. Det är inte bara en stad med julmarknader; det är en stor julmarknad i sig. Du hittar stånd överallt där du kan köpa varmt vin, det finns många marknader och det finns några unika marknader som skiljer sig helt från de marknader du hittar någon annanstans i Europa (till exempel Spittelberg-marknaden).

Julmarknader Wien
Besök de vackra julmarknaderna i Wien – By Burben / Shutterstock

Målet med denna artikel är inte att berätta om de olika julmarknaderna i Wien. Om du vill läsa mer om julmarknaderna i Wien, klicka på länken och läs den artikeln. I den här artikeln kommer vi att ge dig några rekommendationer och tips som hjälper dig när du besöker Wien i november / december med avsikt att besöka julmarknaderna.

Wien julmarknad rekommendationer

Var redo för folkmassor

Wien är fantastiskt före jul. Som en konsekvens bör du förbereda dig för folkmassor överallt, särskilt under helgerna. Den mest kända julmarknaden i Wien, den framför stadshuset (Rathausplatz), är den mest trånga av dem alla. Det kan ibland vara svårt att titta på alla produkter i olika montrar på grund av mängden besökare. Vissa människor tycker om folkmassorna, men om du inte tycker särskilt om dem, försök att besöka julmarknaderna under dagtid på vardagar (inte helger). På eftermiddagen/kvällen kommer det att vara folkmassor varje dag i veckan.

Gå runt till fots

Som vi nämnde i inledningen är Wien en fantastisk stad under julmarknadssäsongen. Det finns julmarknader överallt. Som ett resultat rekommenderar vi att du upptäcker Wiens centrum till fots. Gå runt, känn doften av staden och upptäck julmarknader som du inte läste om i vår Wienguide eller någon annanstans på Internet. Sluta smaka lite varmt vin på ett stativ någonstans mitt i ingenstans. Ta med en GPS (eller ha Google Maps redo) så att du hittar hem efter att ha gått upp och ner på gatorna i centrala Wien eftersom du kanske inte vet var du är!

Julmarknad i Wien
En bild från julmarknaden på Karlsplatz i Wien – Av trabantos / Shutterstock

Köp en varm vinmugg

När du besöker julmarknaderna i Wien är det troligt att du blir kär i staden. När du återvänder hem kommer du att vara angelägen om att planera din julmarknadsresa till Wien nästa år. En av de fina traditionerna du kan skapa är att köpa den årliga julmarknadskoppen på mässan framför stadshuset. Varje år producerar de en ny kopp, och därmed kan detta vara en trevlig souvenir att ta med dig hem.

Ta med varma kläder

Glöm inte att Wien kan bli ganska kallt i november och december. Du kanske inte känner det på en gång, men om du planerar att gå runt i staden i flera timmar kan du få kalla fötter eller öronen kan bli röda. Ta med lite extra varma kläder istället, så att du kan stanna ute i timmar utan att känna dig eländig på grund av kylan.

Ät på julmarknaderna

Du kanske inte vill äta alla dina måltider ute på julmarknaderna, men se till att äta på julmarknaderna ett par gånger. Det finns så många intressanta saker att smaka, och du kommer förmodligen att få chansen att äta lite mat du inte har smakat förut. Kanske är du en skeptiker som bara älskar mat du älskar från tidigare, men ibland var du tvungen att bli kär i den maten också, så varför inte prova något nytt, och kanske kommer du att bli kär igen? Om du smakar något du inte gillar, så vad? Du tillbringade ett par Euro smaka något, vilket gör dig några Euro fattigare, men en upplevelse rikare. Vi tror att du kommer att säga att det var värt det!

Bo i hjärtat av Wien

Det finns julmarknader överallt i Wien. De flesta av dem ligger i hjärtat av Wien, med några undantag, till exempel julmarknaden vid Schönbrunn. Ändå sparar du mycket tid om du bor i hjärtat av Wien, vilket ger dig omedelbar tillgång till de shoppingmöjligheter Wien har att erbjuda under denna period. Du bör veta att bo på ett hotell i Wien är ganska dyrt, åtminstone om du jämför det med Budapest och Prag, men det är en del av vad du behöver beräkna när du planerar din resa till Wien.

Det finns många hotell att välja mellan, men här har du några rekommendationer: Hotel Sacher, Hotel Am Stephansplatz, Hotel Zur Viener Staatsoper.

God Jul Wien
Vi önskar dig en god jul från Wien – S. Borisov / Shutterstock

Var tidig med dina bokningar

Det kan bli riktigt trångt i Wien under julmässesäsongen, men inte bara på julmarknaderna utan också på restauranger. Som ett resultat bör du boka ditt bord på din favoritrestaurang i Wien så snart som möjligt. Detsamma gäller om du vill boka en flygplatstransfer i Wien, njuta av en konsert eller delta i en guidad tur av något slag.

Ta med kameran

Du har förmodligen en bra kamera på din telefon, men om du vill resa hem med några fantastiska bilder kanske du också vill ta med din riktiga kamera. När du besöker julmarknaderna har du gott om chanser att göra några fantastiska bilder, särskilt på kvällarna. Men att göra ett bra foto på kvällen kan vara en svår uppgift, så om du har ett stativ för din kamera, ta det med dig också.

Vad är ditt råd?

Har du varit i Wien på julmarknader tidigare? Har du någon erfarenhet eller råd att ge? Vi skulle älska för oyu att dela vad som kommer till ditt sinne!

Fem städer värda att besöka inom en radie på 300 km från Wien.

Wien, Österrikes huvudstad, är ett populärt turistmål känt för sin rika historia, fantastiska arkitektur och pulserande kultur. Men många andra städer inom en radie på 300 km från Wien är också värda ett besök. Från charmiga städer till kosmopolitiska städer, det finns ingen brist på platser att utforska. I den här artikeln kommer vi att lyfta fram fem städer som definitivt är värda att lägga till i din resplan när du besöker Wien. Oavsett om du letar efter hisnande landskap, rik historia eller pulserande kulturscener har dessa städer något för alla. Så låt oss börja utforska!

Fem städer värda att besöka inom en radie på 300 km från Wien.

Salzburg

Salzburg är värt att besöka på en dagstur från Wien, eftersom det är en av de vackraste städerna i Österrike och rik på historia, kultur och fantastisk arkitektur. Salzburg ligger cirka 300 km väster om Wien, vilket gör det till ett perfekt resmål för en dagsutflykt.

Salzburg är mest känt som födelseplatsen för Wolfgang Amadeus Mozart, en av de mest hyllade kompositörerna i historien. Besökare kan utforska Mozarts födelseplats och barndomshem, som har förvandlats till museer. Staden är också hem för många andra historiska landmärken, inklusive fästningen Hohensalzburg, som har utsikt över staden från en kulle, och Mirabell-palatset och trädgårdarna, som är kända för sin fantastiska barockarkitektur.

salzburg

Utöver sina historiska landmärken är Salzburg också känt för sin vackra gamla stadsdel, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Besökare kan promenera längs de smala gatorna, beundra de färgglada byggnaderna och ta in stadens charmiga atmosfär. Gamla stan är också hem för många pittoreska kaféer och restauranger, där besökare kan njuta av traditionella österrikiska rätter och lokala specialiteter.

Prag

Prag erbjuder en unik blandning av historia, kultur och fantastisk arkitektur. Prag ligger cirka 300 km norr om Wien, vilket innebär att du kan ta dig dit inom några timmar efter att ha kört från Wien.

Prag är känt för sin fantastiska gotiska och barocka arkitektur, med attraktioner som Karlsbron, Pragborgen och Gamla Stans torg är bland de mest ikoniska landmärkena i staden. Besökare kan också utforska de judiska kvarteren, som är hem för många historiska synagogor och museer, eller ta en promenad längs floden Moldau, som erbjuder fantastisk utsikt över staden.

praha

Prag är också känt för sin pulserande kulturscen, med många museer, gallerier och teatrar att utforska. Besökare kan kolla in Nationalmuseet, Museet för dekorativ konst eller se en föreställning på Nationalteatern.

En annan höjdpunkt i Prag är det tjeckiska köket som du kan äta på någon av de många lokala restaurangerna, eller prova några av de berömda tjeckiska ölen på ett lokalt bryggeri eller ölträdgård.

Bratislava

Bratislava ligger bara 60 km öster om Wien, vilket gör det mycket lätt att besöka. Det finns båtar som förbinder städerna, men du kan också resa till Bratislava med tåg eller buss eller med bil.

Staden är känd för sin charmiga medeltida gamla stad, som är fylld med färgglada byggnader, kullerstensgator och vackra historiska landmärken. Besökare kan utforska attraktioner som Bratislavas slott, St. Martins katedral och Michael’s Gate, som alla ligger i gamla stan.

bratislava

Bratislava har många museer, gallerier och teatrar att utforska. Besökare kan kolla in det slovakiska nationalmuseet, Bratislavas stadsgalleri eller se en föreställning på den slovakiska nationalteatern.

En annan höjdpunkt i Bratislava är dess vackra läge längs floden Donau. Besökare kan ta en promenad längs strandpromenaden vid floden, njuta av en avkopplande flodkryssning eller ta in den fantastiska utsikten över staden från UFO Observation Deck, som ligger på toppen av den ikoniska Nový Most-bron.

Budapest

Avståndet mellan Wien och Budapest är cirka 240 km, vilket gör det till ett bekvämt resmål för en dagsutflykt från Wien.

Budapest är en vacker stad som erbjuder en unik blandning av historia, kultur och fantastisk arkitektur. Besökare kan utforska attraktioner som den ungerska parlamentsbyggnaden, Buda-slottet och Fisherman’s Bastion, som alla ligger i det historiska slottsdistriktet.

Budapest är också känt för sina vackra termalbad, som är populära bland både turister och lokalbefolkning. Besökare kan njuta av de naturliga varma källorna vid ikoniska bad som Széchenyi termalbad, Gellért termalbad eller Rudas termalbad.

budapest

Glöm inte det ungerska köket när du besöker Ungern. Budapest har många lokala restauranger som serverar traditionella ungerska rätter som gulasch, skorstenstårta och paprikakyckling. Om du har tid kan du även besöka en vingård nära Budapest eller kanske besöka Pannonhalma som ligger väldigt nära staden Györ (som du passerar när du reser mellan Wien och Budapest).

Graz

Avståndet mellan Graz och Wien är cirka 200 km, och det tar cirka 2,5 timmar att köra med bil eller 2 timmar med tåg. Graz är den näst största staden i Österrike och är en UNESCO: s världsarvslista, vilket gör det till ett populärt resmål för turister som besöker landet.

Graz är känt för sin fantastiska arkitektur, särskilt i den historiska gamla staden, som är fylld av vackra byggnader, smala gator och charmiga innergårdar. Besökare kan utforska attraktioner som Graz katedral, Landhaus innergård, Graz klocktorn och berget Schlossberg, som erbjuder fantastisk utsikt över staden.

graz

Graz är också hem för många museer och gallerier, inklusive Styrian Armoury, Kunsthaus Graz och Universalmuseum Joanneum, som inrymmer en mängd olika konst- och naturhistoriska utställningar.

En annan höjdpunkt i Graz är dess livliga mat- och dryckescen, med många lokala restauranger som serverar traditionella Steiermarksrätter som pumpafröolja, Steiermark äppelstrudel och rostat fläsk med surkål. Besökare kan också prova några av regionens berömda viner på en lokal vingård eller vinbar.

Glöm inte att tillbringa lite tid i Wien.

Vi har berättat varför det är värt att besöka Graz, Budapest, Bratislava, Salzburg och Prag i den här artikeln. Glöm inte att gå upp och ner på gatorna i Wien också. Staden har vackra attraktioner som väntar på dig, men också gömda pärlor som du inte upptäcker om du inte spenderar tid på att bara gå runt i staden.

Du kan läsa mer om de mest kända attraktionerna, aktiviteterna, museerna och programmen i Wien i vår Wienguide. Om du vill ha information om pågående och kommande program i Wien, ta reda på vad som händer i Wien i vår kalender.

Du kan redan planera din resa till julmarknaderna i Wien 2023!

Det har bara gått ett par dagar sedan julmarknaderna i Wien stängde. Vissa hade öppet till den 8 januari, medan andra stängde runt jul. Trots att de knappt lyckats städa upp i röran har planeringen redan börjat för julmarknaderna i Wien 2023. Även om vi inte har datumen för de flesta julmarknaderna (ännu) har julmarknaden på Präter redan meddelat sin kommande julmarknad 2023.

Julmarknaden på Präter öppnar den 18 november 2023 och håller öppet till den 7 januari 2024. Detta är en fantastisk marknad med bås, mat, en gigantisk nöjespark (som finns där året runt) och en scen med nästan dagliga konserter. Med andra ord, en fantastisk plats att besöka om du vill ha kul och njuta av en julmarknad i Wien.

Julmarknad på Stephansplatz

Varför är detta viktigt?

Julmarknaderna följer trender och mönster. 2022 öppnade julmarknaden på Präter samma dag som julmarknaden på Rathausplatz och julmarknaden på Schönbrunn. Som ett resultat kan vi göra en vild gissning och förvänta oss att detsamma kommer att hända 2023. Om så är fallet kan du förvänta dig att de flesta julmarknaderna i Wien öppnar den 18 november 2023. Om du vill vara säker kan du lägga till en vecka i uppskattningen. Vad menar jag med det? Om julmarknaderna inte öppnar den 18 november kommer de säkert att öppna den 25 november.

Beställ en flygbiljett till Wien och kom den 18 november. Du kommer säkert att kunna besöka julmarknaden på Präter, och troligen julmarknaden på Spittelberg (eftersom den normalt öppnar en vecka tidigare än julmarknaden på Präter). Huruvida julmarknaderna på Schönbrunn och Rathausplatz öppnar den 18 november är fortfarande osäkert, men du kommer att ha gott om saker att göra i Wien.

Det finns flera andra julmarknader i Wien som öppnar tidigare än julmarknaderna på Rathausplatz och Schönbrunn. Som ett resultat kan du förvänta dig att det kommer att finnas julmarknader på Freyung, Hof och Stephansplatz den 18 november 2023 också.

Vill du läsa mer om julmarknaderna i Wien? Klicka på länken för att läsa om platserna för julmarknaderna, vad du ska äta och dricka på marknaderna och en fantastisk rutt som låter dig upptäcka några av de bästa julmarknaderna i Wien till fots.

Är du beredd?

Datumen för julmarknaderna 2022 och påskmarknaden 2023 är här!

Planerar du en resa till Wien före jul i år? Eller kanske en påskresa till Wien 2023? Vi har nu publicerat datumen för julmarknaderna 2022 och för påskmarknaden 2023 här i vår Wienguide.

Vi har inte uppdaterat vår Wienguide ofta de senaste åren, främst på grund av COVID. Men nu när livet återgår till det normala är det dags att välkomna turister till Wien igen.

Är du redo för en resa till den spektakulära och underbara staden Wien?

De tidigaste julmarknaderna i Wien öppnar den 11 november, medan de största och mest populära marknaderna på Rathausplatz och på Scönbrunn öppnar en vecka senare.

De flesta marknader kommer att vara öppna till 23 december eller 26 december, men Schönbrunn-marknaden kommer att förvandlas till en nyårsmarknad efter jul och förbli öppen till 4 januari 2023.

Hur är det med påskmarknaden?

Två och en halv månad efter att nyårsmarknaden på Schönbrunn har stängt är det dags för påskmarknaden som öppnar den 25 mars 2023. Detta kommer att vara öppet i 1 1/2 vecka, och det är ett fantastiskt sätt att njuta av en marknad med en trevlig atmosfär, kombinerat med de underbara omgivningarna på slottet Schönbrunn!

Vill du veta mer om dessa händelser?

Vi önskar dig en trevlig vistelse i Wien!

Österrike i EM 2020

Österrike kommer till EM 2020 med några bra spelare och med en god chans att kvalificera sig för knockout-scenen. Sanningen är att många förväntade sig att Österrike skulle prestera bra i EM 2016 också, men sedan hamnade de sist i sin grupp, och allt började med en 2-0-förlust mot sina grannar från Ungern. Kommer Österrike att spela bättre under FOTBOLLS-EM 2021? När kommer Österrike att spela sina matcher? Var kommer Österrike att spela? Du hittar allt detta och mer information i den här artikeln!

Österrike har en väldigt bra trupp och de presterade väldigt bra i Nations League och de har spelat många bra matcher i rad. Men när det är dags för en stor turnering bryr sig ingen om det förflutna och hur bra de spelade för några månader sedan. Om Österrike inte spelar bra under turneringen bryr sig ingen!

Men vem kommer Österrike att spela mot den här gången? Har de en bättre chans än 2016?

austria euro 2021

Österrike i EM 2016

Under fotbolls-EM 2016 fick Österrike spela mot Island, Portugal och Ungern. Det lät inte som en hård grupp innan turneringen, men Österrike hamnade ändå på sista plats.

Österrike i EM 2020

Den här gången kommer Österrike att spela mot Nederländerna, Ukraina och Nordmakedonien. För att vara ärlig känner sig gruppen ganska lik gruppen från 2016. Det är inte en lätt grupp, men det borde inte vara det svåraste heller. Alla förväntar sig att Nordmakedonien förlorar alla sina matcher och att kampen om flest poäng i gruppen kommer att vara mellan Nederländerna, Ukraina och Österrike.

Det intressanta med gruppen är att Ukraina, Nederländerna och Österrike ofta påminner oss om en berg- och dalbana. På en bra dag är de på toppen och spelar fantastisk fotboll, men nästa dag är de i botten och spelar usel fotboll. Som ett resultat av detta är denna grupp en mycket öppen grupp, och jag tror att allt är möjligt.

När och var kommer Österrike att spela sina matcher?

Fotbolls-EM 2021 kommer att spelas över hela Europa. Men det kommer inte att spelas några matcher i Österrike, vilket innebär att det österrikiska laget måste resa till andra destinationer för att spela sina matcher.;

  • Österrike spelar sin första match mot Nordmakedonien i Bukarest den 13 juni i Bukarest (Rumänien).
  • Österrike spelar sin andra match i EM 2020 mot Nederländerna i Amsterdam den 17 juni klockan 21.00.
  • Österrike spelar sin tredje match i gruppspelet mot Ukraina i Bukarest den 21 juni klockan 18.00.

Det är ganska intressant att Österrike återigen kommer att spela mot det potentiellt ”svagaste” laget i gruppen i sin första match (precis som 2016). Förhoppningsvis får Österrike en bättre start på turneringen den här gången, för det behövs för att stämningen i laget ska komma rätt från första stund.

euro 2020

Var ska du titta på matcherna?

Österrike kommer att spela sina matcher under gruppspelet i Amsterdam och i Bukarest. Dessa är båda städer som bara kommer att tillåta att arenorna används till 25% av kapaciteten. Det kanske är en liten besvikelse, men det är fortfarande mycket bättre än att spela inför tomma arenor.

Var ska du titta på matcherna? Kommer du att titta på dem hemma på din TV, kommer du att sitta framför en dator och streama EM i fotboll online, eller hittar du en lokal pub eller en stor skärm någonstans och tittar på matcherna där?

Och tror du att Österrike kommer att prestera bättre under EM 2021 än de gjorde 2016? Jag skulle gärna höra dina tankar!

Besök vår helt nya Wienkalender!

Vi arbetar ständigt för att göra vår Wienguide intressant för alla människor som kommer till Wien. Det är därför vi just har lagt till en kalender på vår hemsida.

Wienkalendern är inte fullständig alls, men den innehåller information om viktiga händelser i Wien som de årliga julmarknaderna, påskmarknaden i Schönbrunn, den nationella dagen den 26 oktober, och även Österrikes Grand Prix (Formel 1-tävlingen i Spielberg, inte långt från Graz).

Du hittar Wienkalendern här.

Bilder från julmarknaderna i Wien

Har du varit på julmarknaderna i Wien redani 2019? Eller kommer du? Eller gråter du hemma för att du inte kan besöka julmarknaderna i Wien år 2019? Oavsett vad ditt svar är, här har du några bilder för att heja upp dig och for att föra den wienska julatmosfären till ditt hem!

Staden Wien förvandlas till en jätte julmarknad varje år i december. Du kan hitta julmarknader överallt, men några av dem är mer kända än andra. Har du en favorit? Skriv en kommentar och meddela oss!

Men nu, njut av dessa bilderna från julmarknaderna 2019.

Känner du inte att du besöker Wien efter att ha tittat på dessa bilder? Det är lätt att förstå!

Wien julmarknader 2019

När öppnar julmarknaderna i Wien 2019? Vilka är datumen för julmarknaderna? Hitta svar på de mest populära frågorna om julmarknadarna i Wien och få annan användbar information som behövs för att vara väl förberedd!

Wien är en av de vackraste städerna i världen och den blir ännu vackrare före jul. Det har de mest fantastiska julmarknaderna i världen, och den största hemligheten är att hela stadens slags förvandlas till en julmarknad. Men när kommer julmarknaderna att arrangeras i Wien 2019?

Julmarknad i Wien
Julmarkand i Wien – Kild: Pixabay

Om julmarknaderna i Wien 2019

Hittills saknar vi ganska mycket information om julmarknaderna i Wien och datumen. Det finns några webbplatser som arbetar med olika datum, och här ger vi dig de viktigaste datumen.

Om du har lite tid kvar, varför inte tänka på en dagstur till Prag där du också kan njuta av julmarknaderna i den tjeckiska huvudstaden? Du kan läsa mer om dessa julmarknader här.

Wien julmarknader 2019 datum

Julmarknaden på Rathausplatz (den mest kända marknaden)

Detta förväntas öppna den 15 november och det kommer sannolikt att förbli öppet till 24 december.

Spittelberg-marknaden (en fantastisk marknad i små gator)

En källa säger att den 14 november är öppningen, men om inte, kommer det bara att vara fel med några dagar. Denna marknad är normalt öppen fram till den 23 november, så jag antar att den kommer att vara på samma sätt i 2019 också.

Schönbrunns julmarknad i 2019

Detta är tänkt att öppna den 23 november och det kommer att vara öppet till 26 december. Sedan kommer den att ersättas av den så kallade nyårsmarknaden som är öppen fram till den första veckan i januari 2020.


Dessa är de viktigaste julmarknaderna i Wien, men glöm inte – det finns många andra marknader också. När du går till Maria-Theresien Platz (mellan de två fantastiska museerna) hittar du en annan julmarknad. Om du fortsätter gå mot Karlskirche hittar du en annan marknad.

I det populära Prater-området kommer du att upptäcka ännu en julmarknad, i själva verket hittar du små och stora julmarknader nästan vart du än går i Wien.

Vad väntar du på? Planera din vistelse i Wien, boka dina flygbiljetter och boka ditt hotell direkt!