Hundertwasser-huset

Hundertwasser-huset i Wien är ett lägenhetskomplex byggt i en mycket speciell stil som uppfanns av Friedensreich Hundertwasser. Huset byggdes mellan 1983 och 1986 och har ojämna golv, träd som växer ut från rummen och gräs på taket. Innanför väggarna i Hundertwasser House hittar du 52 lägenheter, 16 privata balkonger, tre offentliga balkonger och 250 träd och buskar.

Drivs av GetYourGuide

Hundertwasser House Vienna

Kegelgasse 34-38 / Löwengasse 41-43

Hundertwasser House bilder

Hundertwasser hus

Fem saker du förmodligen inte visste om Hundertwasser-huset i Wien.

Hundertwasser House i Wien är ett arkitektoniskt underverk som har lockat besökare från hela världen. Designad av den österrikiska konstnären och arkitekten Friedensreich Hundertwasser, är denna färgglada och knäppa byggnad inte bara ett bostadsområde utan också ett konstverk. Medan många människor är bekanta med byggnadens exteriör finns det flera mindre kända fakta om Hundertwasser House som är värda att utforska. Här hittar du fem sådana fakta som vi hoppas att du kommer att finna intressanta.

Det byggdes på platsen för en förstörd byggnad

Hundertwasser House byggdes på platsen för en tidigare byggnad som förstördes under andra världskriget. Den ursprungliga byggnaden var ett flerfamiljshus som hade inrymt ett judiskt samhälle före kriget. Efter kriget lämnades tomten tom tills Hundertwasser köpte den 1977. Hundertwasser var fast besluten att skapa en ny typ av byggnad som skulle vara i harmoni med naturen och miljön, och han såg platsen som den perfekta platsen för sin vision.

Den har ett grästäckt tak

En av de mest slående funktionerna i Hundertwasser House är dess gräsbevuxna tak. Hundertwasser ansåg att byggnader borde integreras i den naturliga miljön, och han ansåg att ett grönt tak var det perfekta sättet att uppnå detta. Taket är täckt med jord och vegetation, vilket hjälper till att reglera temperaturen inuti byggnaden och ger också en livsmiljö för fåglar och insekter.

Varje lägenhet är unik

Hundertwasser House innehåller 52 lägenheter, och var och en är unik. Hundertwasser trodde att människor skulle kunna uttrycka sin individualitet och kreativitet i sina bostadsutrymmen, och han utformade varje lägenhet för att återspegla ägarens personlighet. Det betyder att inga två lägenheter är desamma, och var och en har sin egen karaktär och charm.

Den har en offentlig toalett designad av Hundertwasser

Förutom bostadsområdet innehåller Hundertwasser House också en offentlig toalett som Hundertwasser själv designade. Toaletten är ett konstverk i sig, med färgglada mosaiker, böljande väggar och ett tak täckt av växter. Toaletten är gratis att använda och är öppen för allmänheten 24 timmar om dygnet.

Det är en populär turistattraktion

Sedan färdigställandet 1985 har Hundertwasser House blivit en populär turistattraktion i Wien. Besökare kommer från hela världen för att förundras över byggnadens färgglada fasad, gröna tak och unika design. Byggnaden rymmer också flera butiker och kaféer, vilket gör det till ett bra ställe att stanna för en kaffe eller souvenir.

Sammanfattningsvis är Hundertwasser House i Wien en anmärkningsvärd byggnad som fångar fantasin hos både besökare och lokalbefolkningen. Dess unika design, grästäckta tak och individualistiska lägenheter gör det till ett verkligt konstverk. Så nästa gång du är i Wien, se till att besöka Hundertwasser House och upptäck dess dolda skatter själv.

Lämna ett svar