Julmarknader 2024

Wien har flera julmarknader och de är alla kända för att vara bland de bästa i hela Europa. Det som är särskilt coolt i Wien är att varje julmarknad har sin egen kopp som du kan köpa, och naturligtvis dricka varm choklad och glühwein från den. Så om du besöker alla olika marknader kan du återvända hem med tio olika koppar om du vill!

Christmas markets in Vienna

Wiens mest kända julmarknad är på Rathausplatz  framför stadshuset. Detta är mycket vackert, särskilt på kvällen som huset i kommunfullmäktige är upplyst. Men det finns flera andra julmarknader att besöka i Wien. Schönbrunn-palatset har en fantastisk julmarknad, du kan hitta en annan Framför Karlskirche finns en otraditionell men lysande marknad på Spittelberg,  och listan kan fortsätta hur länge som helst.

Om du vill uppleva en riktig julstämning är Wien en av de bästa städerna att besöka i Europa. Läs vidare om några av de olika marknaderna, och kolla in datumen för de olika julmarknaderna i listan under denna text.

Datum för julmarknaderna i Wien 2024


Rathausplatz julmarknad datum 2024

15 november 2024 – 26 december 2024
Detta är inte de officiella datumen, men baserat på datumen tidigare år är detta vad vi uppskattar. Det kan hända att julmarknaderna öppnar en vecka tidigare, men vi kan inte säga något säkert innan datumen tillkännages officiellt.

 • 2023 : 10 november – 26 december
 • 2022: 19 november – 26 december
 • 2019: 15 november – 24 december
 • 2018: 16 november – 26 december

Detta är den mest populära och berömda julmarknaden i Wien. Det är mycket mer än bara en marknad. Här kan du hitta många program för vuxna och barn, inklusive en skridskobana, ett magiskt tåg, vackra ljus och så mycket mer. Det här är platsen att gå om du vill ta fantastiska bilder.

Letar du efter ett hotell eller lägenhet nära Wiens mest kända julmarknad? Titta på kartan nedan för prisexempel och bra hotell- och boendemöjligheter.

Booking.com

Datum för julmarknaden i Schönbrunn 2024

15/22 november 2024 – 4 januari 2025
Detta är inte de officiella datumen, men baserat på datumen tidigare år är detta vad vi uppskattar. Med andra ord räknar vi med att julmarknaden vid Schönbrunn öppnar antingen den 15 eller 22 november 2024.

 • 2023: 18 november – 4 januari (2024)
 • 2022: 19 november – 4 januari (2023)
 • 2019: 23 november – 26 december
 • 2018: 18 november – 26 december

Julmarknaden vid Schönbrunn ligger ganska långt från stadens centrum, men den är fortfarande mycket populär på grund av den fantastiska omgivningen på marknaden. Schönbrunn slott är en attraktion i sig; Du kan promenera i parken i timmar året runt. Det finns en fantastisk utsikt om du besöker Glorietta, och familjer kommer att njuta av att besöka djurparken i parken. Marknaden har vacker belysning på natten, och eftersom du ändå bör besöka Schönbrunn är detta en win-win-situation. Denna marknad förblir öppen fram till början av det nya året, vilket gör den perfekt om du kommer för att fira nyårsafton i Wien.


Maria-Theresien Platz julmarknad datum 2024

Inte tillkännagivet ännu…

Julmarknaden på den magnifika Maria-Theresien Platz är mycket populär bland lokalbefolkningen och det ser fantastiskt ut, särskilt eftersom båda museerna som omger julmarknaden slår på belysningen på kvällarna.


Spittelbergs julmarknad 2024

14 november 2024 – 23 december 2024
Dessa datum är inte officiella, så det är bara vår gissning baserad på julmarknadens datum tidigare år.

 • 2023: 16 november – 23 december
 • 2022: 11 november – 23 december
 • 2019: 14 november – 23 december
 • 2018: 18 november – 23 december

Detta är inte en traditionell wiensk julmarknad. Det har inte magisk belysning på ett gigantiskt torg. Istället är detta en marknad som ligger på små gator där du går upp och ner. Folk står mitt på gatan och dricker sitt varma vin, och butikerna i området är en naturlig del av julmarknaden. På ett sätt är detta Wiens mest speciella julmarknad, och du bör definitivt besöka den.


Wintermarkt Präter julmarknad datum 2024

23 november 2024 – 5 januari 2025
Vi vet inte datumen säkert ännu, men detta är vår gissning baserat på datumen för julmarknaden på Prater under de senaste åren.

 • 2023: 18 november 2023 – 7 januari 2024
 • 2022: 19 november 2022 – 8 januari 2023

Präter är ett fantastiskt område i Wien. Här kan du njuta av ett gigantiskt pariserhjul och njuta av en adrenalinkick när du betalar för att åka en av de många berg-och dalbanorna i området. Före jul läggs en stor vintermarknad till området, och det har verkligen en traditionell julmarknadsatmosfär. Återigen är detta ett område du bör besöka ändå, och på grund av julmarknaden fick du bara ytterligare en ursäkt för att göra det. Det finns dagliga konserter från onsdag till söndag klockan 19.00 under hela evenemangsperioden.

Julmarknad på Präter

Belvedere julmarknad datum 2024

22 november 2024 – 31 december 2024
Bara en uppskattning, men om vi har tur kan den öppna en vecka tidigare. Julmarknaden öppnade den 17 november 2023.

Belvedere julmarknad är ganska lik de andra julmarknaderna, men den håller öppet under julen, hela vägen fram till nyårsafton. Denna vackra marknad hjälper dig att köpa lokala livsmedel och drycker och ta några magnifika bilder, särskilt på kvällen.

belvedere julmarknad

Julmarknad på Hof i Wien 2024

15 november 2024 – 23 december 2024
Detta är en av de julmarknader som har de tidigaste öppningarna i Wien. Den öppnade den 10 november 2023, så om vi har tur öppnar den den 8 november 2024, men datumen är ännu inte officiella.

Julmarknaden på Hof är en dold pärla i centrala Wien. Här hittar du många lokalbefolkningen som dricker varmt vin, äter korv och annan populär mat. Här kan du köpa äkta handgjorda varor från Österrike, vilket ger en större känsla av att vara en lokal julmarknad än Wiens andra julmarknader.


Läs mer om de olika julmarknaderna:

Julshopping i Wien

Vad kan du köpa på julmarknaderna i Wien?

När du besöker julmarknaderna i Wien hittar du många liknande föremål på de olika julmarknaderna. Självklart finns det skillnader, men du kommer också att se många likheter mellan de olika marknaderna.

En av de viktigaste sakerna du hittar på varje julmarknad i Wien är det varma vinet, ofta kallat glühwein. Eftersom vinet har kokats kommer det normalt utan alkohol, men smaken av alkohol och vin är starkt närvarande i drycken. Som ett resultat ogillar de flesta barn det traditionella varma vinet som serveras på de olika julmarknaderna. Varmt vin, eller glögg, eller glüh-vin, består också av några extra kryddor (beroende på vem som gör det). Kanel, kryddnejlika, kryddpeppar och muskotnöt är några av de mest använda kryddorna.

Om barnen inte gillar det varma vinet känner de något annat för skorstenstårtan. Detta kallas ofta Sekler Cake, en söt deg med socker grillat och senare doppat i kanel, kakao, valnöt eller vanilj. Om du väljer kanelsmaken påminner det dig ganska mycket om kanelbullar, bara att den är mycket större och otroligt utsökt. Det kan vara så att detta är en favorit bland barn, men oroa dig inte, vuxna älskar det också.

skorstenstårta

Det är mycket normalt att hitta frukter täckta med choklad också. Detta är en annan favorit bland vuxna och barn när du får äpplen, jordgubbar och andra chokladtäckta frukter.

Vill du ha lite mer seriös mat? Det finns flera alternativ på julmarknaderna i Wien.

Denna region är känd för gott kött, och även korv. Som ett resultat hittar du korv av alla slag på julmarknaderna i Wien. Vissa är fyllda med paprika, lök och kryddor, medan andra korvar är mer ofarliga och med mindre smak.

En annan god sak du kan njuta av på flera julmarknader är varm soppa serverad i brödbullar. Vad smakar bättre än en varm gulaschsoppa, eller kanske en pumpakrämsoppa eller en vitlöksgräddsoppa i minus 5 grader på kvällen medan du njuter av den vackra belysningen på julmarknaderna i Wien?

gulaschsoppa på julmarknaden

Österrike är också känt för sin goda ost. Följaktligen hittar du flera bås där du kan köpa traditionell ost från Österrike av alla slag. Detta är bara några exempel på vad du bör äta och dricka på de olika julmarknaderna i Wien.

Vill du hellre köpa en souvenir, en present eller något annat? Du kan hitta alla typer av föremål och hantverk på marknaderna.

Letar du efter lite handgjord tvål som bara består av naturliga ingredienser? Det är mycket troligt att du hittar detta om du besöker de olika julmarknaderna i Wien. Vill du hellre köpa några leksaker till dina barn? Det finns ofta handgjorda leksaker i flera bås.

En typisk sak att köpa är julpynt. Du kan köpa en modell av Josef och Maria i stallet med deras Jesusbarn, eller kanske några dekorationer som du kan hänga på din julgran. Låter det mer intressant med en ljusstake omgiven av vackert glas som får den att lysa i alla möjliga färger? Du hittar dem i alla möjliga former och storlekar om du går till julmarknaderna i Wien.

Damerna kommer också att tycka att örhängen, ringarna, plånböckerna, plånböckerna och liknande föremål är extremt frestande.

Julglober i Wien

Det finns så många alternativ. Det bästa du kan göra är att avsätta flera timmar och bara besöka alla olika julmarknader i Wien. Du hittar så mycket mer än detta. Det fina är att det sker förändringar från år till år. Som ett resultat kommer du alltid att se saker du inte har sett förut och hitta föremål som du inte visste att du behövde (innan du faktiskt ser dem).

En trevlig promenad som hjälper dig att upptäcka några av de trevligaste julmarknaderna i Wien.

Det är hälsosamt att gå. Så varför inte upptäcka några av Wiens mest populära och vackra julmarknader till fots? Här kommer vi att dela en fantastisk promenad som tar dig genom vackra gator och samtidigt stöter på några av de bästa julmarknaderna i Wien.

Låt oss börja på Stephansplatz.

Stephansdom är en av de mest kända attraktionerna i Wien. Här kan du också hitta en julmarknad. Det är inte det största, men det är särskilt bra för dem som är hungriga och törstiga. Du kan komma hit till fots eller med tunnelbana, vilket gör det till en idealisk plats att börja vår julmarknadstur i Wien.

Jul på Stephansplatz

När du är klar med att titta runt på marknaden, gå längs Graben (en vacker gata) och i slutet, gå mot Bognergasse. Här hittar du exklusiv shopping längs vägen (Prada, Louis Vuitton och flera andra butiker). Efter att ha gått här i några minuter når du julmarknaden på Hof. Detta kanske inte är den mest kända julmarknaden i Wien, men det är vackert och värt ett besök.

promenad till julmarknaden am hof

När du är klar med att besöka julmarknaden på Hof är det dags att gå till den mest kända av alla julmarknader i Wien. Den traditionella julmässan som ligger framför stadshuset (Rathaus) ligger mindre än 1 km bort. Om du vill ha en traditionell österrikisk Wiener-schnitzel längs vägen, stanna och äta en måltid på Cafe Landtmann (som ligger extremt nära Rathausplatz).

Gå mot Schottengasse, hela vägen till Schottentor. Där kan du svänga vänster in på Universitätsring. Du kommer snart att se Café Landtmann på din vänstra sida och den vackra julmarknaden på Rathausplatz på din högra sida.

promenad till rathausplatz

Detta är ett riktigt vinterunderland i Wien. Detta är mer än bara en julmarknad där du kan äta och rinka. Här kan du åka skridskor, och det finns många andra aktiviteter tillgängliga. Det kan tyckas trivialt, men det är vackert, särskilt på kvällarna. Med andra ord måste du gå dit minst en gång när det är mörkt. Stadshuset i sig är fantastiskt, och med lamporna från julmarknaden är detta en av de mest magiska platserna du kan gå i världen under denna tid på året.

Julbelysning

Detta är förmodligen julmarknaden där du kommer att spendera större delen av din tid. Men du har fortfarande mer att upptäcka, så drick ditt varma vin och gör dig redo att gå längs Universitätsring längre tills du når Burgring. Du kan sedan fortsätta gå tills du ser de monumentala byggnaderna i Museum of Fine Arts och Museum of Natural History på din högra sida. Du har anlänt till Maria-Theresien Platz vilket innebär att du är redo för ännu mer julmarknadsshopping).

Återigen är denna julmarknad omgiven av två vackra byggnader, vilket gör att den ser ännu bättre ut. Det finns massor av bås här där du kan köpa föremål och om du har lite tid kvar bör du överväga att besöka ett eller båda museerna på torget.

Julvandring i Wien

Ovan kan du först se promenaden från julmarknaden på Rathausplatz till julmarknaden på Maria-Theresien Platz. När du slutar där, gå mot Operning (eller släpp av Hofburg för att ta bilder först). Du kommer snart att se den magnifika operabyggnaden i Wien. Sväng vänster efter operabyggnaden så är du redo att gå in på Kärtner Strasse. Detta är ännu en vackert inredd gata i Wien, och när du går rakt fram kommer du att hamna på Stephansplatz vid Stephansdomen.

kärtner strasse

Det har varit en ganska promenad, eller hur? Är du nöjd? Inte bara har du sett några av de bästa julmarknaderna i Wien, men du har också sett många av stadens mest populära sevärdheter och attraktioner.

Vill du ha mer? En av Wiens mest speciella julmarknader är den så kallade Spittelberg-marknaden. Detta ligger i flera små gator inte långt från Maria-Theresien Platz. Om du använder Google Maps, gå till Stiftgasse, och du hittar det du letar efter. Om inte, följ instruktionerna på kartan nedan och ta en omväg efter din resa till julmarknaden på Maria-Theresien Platz.

Spittelberg jul

Julmarknaden på Spittelberg är speciell eftersom den skiljer sig från alla andra. Det ligger inte på ett stort torg. Istället ligger den på små gator. Det finns stånd här och där, men många butiker på gatorna blir också en naturlig del av julmarknaden. Följaktligen har denna julmarknad en speciell atmosfär som du bör njuta av och besöka i Wien.

Vi antar att du börjar bli trött nu. Om du fortfarande har energi kvar i benen kan du gå från Spittelberg-marknaden till Mariahilferstrasse för lite normal shopping. Vill du hellre fortsätta din galna julmarknadspromenad? Gå mot Karlsplatz. Det är inte långt borta och där hittar du ännu en julmarknad på ett gigantiskt torg med en vacker kyrka i bakgrunden.

Jul på Karlsplatz

Bilden ovan kan tyckas lite tom, men den gjordes på morgonen innan marknaden öppnade. Om du använder kollektivtrafik är detta en plats som är lätt att nå eftersom Karlsplatz är en plats där flera tunnelbanelinjer korsar varandra.

Eftersom du är beroende av julmarknader bör du definitivt gå från Karlsplatz till den berömda attraktionen Belvedere. Detta är ännu en attraktion som du kommer att älska, och du kommer säkert att njuta av julmarknaden på Belvedere också.

När du är klar med den här promenaden är det nog dags att gå och lägga dig. Om du fortfarande vill ha mer bör slutdestinationen för ditt julmarknadsmaraton i Wien vara Schönbrunn. Denna slutdestination ligger ganska långt från stadens centrum, vilket gör det till en 6,5 km promenad från Belvedere till Schönbrunn. Ett mycket enklare sätt att ta sig till Schönbrunn är att använda tunnelbanesystemet som är snabbt och enkelt att använda i Wien.

Har du kunnat besöka julmarknaden på Schönbrunn också? Du kan resa hem och säga med gott samvete att du har upptäckt de vackraste julmarknaderna i Wien!

Schönbrunn jul
Taggar: ,

Datum

nov 15 2024 - jan 05 2025

Tid

All Day

Lämna ett svar