Wien julmarknad rekommendationer

Wien kan vara den vackraste staden i världen att besöka under julmarknadssäsongen. Det har en fantastisk atmosfär, massor av julmarknader och vackra ljus överallt.

De som älskar en stad med julmarknader kommer att älska Wien. Om du inte har varit i staden tidigare måste du besöka den under julmarknadssäsongen. Vi har varit på julmarknader över hela Europa, men ingenting kan jämföras med staden Wien före jul. Det är inte bara en stad med julmarknader; det är en stor julmarknad i sig. Du hittar stånd överallt där du kan köpa varmt vin, det finns många marknader och det finns några unika marknader som skiljer sig helt från de marknader du hittar någon annanstans i Europa (till exempel Spittelberg-marknaden).

Julmarknader Wien
Besök de vackra julmarknaderna i Wien – By Burben / Shutterstock

Målet med denna artikel är inte att berätta om de olika julmarknaderna i Wien. Om du vill läsa mer om julmarknaderna i Wien, klicka på länken och läs den artikeln. I den här artikeln kommer vi att ge dig några rekommendationer och tips som hjälper dig när du besöker Wien i november / december med avsikt att besöka julmarknaderna.

Wien julmarknad rekommendationer

Var redo för folkmassor

Wien är fantastiskt före jul. Som en konsekvens bör du förbereda dig för folkmassor överallt, särskilt under helgerna. Den mest kända julmarknaden i Wien, den framför stadshuset (Rathausplatz), är den mest trånga av dem alla. Det kan ibland vara svårt att titta på alla produkter i olika montrar på grund av mängden besökare. Vissa människor tycker om folkmassorna, men om du inte tycker särskilt om dem, försök att besöka julmarknaderna under dagtid på vardagar (inte helger). På eftermiddagen/kvällen kommer det att vara folkmassor varje dag i veckan.

Gå runt till fots

Som vi nämnde i inledningen är Wien en fantastisk stad under julmarknadssäsongen. Det finns julmarknader överallt. Som ett resultat rekommenderar vi att du upptäcker Wiens centrum till fots. Gå runt, känn doften av staden och upptäck julmarknader som du inte läste om i vår Wienguide eller någon annanstans på Internet. Sluta smaka lite varmt vin på ett stativ någonstans mitt i ingenstans. Ta med en GPS (eller ha Google Maps redo) så att du hittar hem efter att ha gått upp och ner på gatorna i centrala Wien eftersom du kanske inte vet var du är!

Julmarknad i Wien
En bild från julmarknaden på Karlsplatz i Wien – Av trabantos / Shutterstock

Köp en varm vinmugg

När du besöker julmarknaderna i Wien är det troligt att du blir kär i staden. När du återvänder hem kommer du att vara angelägen om att planera din julmarknadsresa till Wien nästa år. En av de fina traditionerna du kan skapa är att köpa den årliga julmarknadskoppen på mässan framför stadshuset. Varje år producerar de en ny kopp, och därmed kan detta vara en trevlig souvenir att ta med dig hem.

Ta med varma kläder

Glöm inte att Wien kan bli ganska kallt i november och december. Du kanske inte känner det på en gång, men om du planerar att gå runt i staden i flera timmar kan du få kalla fötter eller öronen kan bli röda. Ta med lite extra varma kläder istället, så att du kan stanna ute i timmar utan att känna dig eländig på grund av kylan.

Ät på julmarknaderna

Du kanske inte vill äta alla dina måltider ute på julmarknaderna, men se till att äta på julmarknaderna ett par gånger. Det finns så många intressanta saker att smaka, och du kommer förmodligen att få chansen att äta lite mat du inte har smakat förut. Kanske är du en skeptiker som bara älskar mat du älskar från tidigare, men ibland var du tvungen att bli kär i den maten också, så varför inte prova något nytt, och kanske kommer du att bli kär igen? Om du smakar något du inte gillar, så vad? Du tillbringade ett par Euro smaka något, vilket gör dig några Euro fattigare, men en upplevelse rikare. Vi tror att du kommer att säga att det var värt det!

Bo i hjärtat av Wien

Det finns julmarknader överallt i Wien. De flesta av dem ligger i hjärtat av Wien, med några undantag, till exempel julmarknaden vid Schönbrunn. Ändå sparar du mycket tid om du bor i hjärtat av Wien, vilket ger dig omedelbar tillgång till de shoppingmöjligheter Wien har att erbjuda under denna period. Du bör veta att bo på ett hotell i Wien är ganska dyrt, åtminstone om du jämför det med Budapest och Prag, men det är en del av vad du behöver beräkna när du planerar din resa till Wien.

Det finns många hotell att välja mellan, men här har du några rekommendationer: Hotel Sacher, Hotel Am Stephansplatz, Hotel Zur Viener Staatsoper.

God Jul Wien
Vi önskar dig en god jul från Wien – S. Borisov / Shutterstock

Var tidig med dina bokningar

Det kan bli riktigt trångt i Wien under julmässesäsongen, men inte bara på julmarknaderna utan också på restauranger. Som ett resultat bör du boka ditt bord på din favoritrestaurang i Wien så snart som möjligt. Detsamma gäller om du vill boka en flygplatstransfer i Wien, njuta av en konsert eller delta i en guidad tur av något slag.

Ta med kameran

Du har förmodligen en bra kamera på din telefon, men om du vill resa hem med några fantastiska bilder kanske du också vill ta med din riktiga kamera. När du besöker julmarknaderna har du gott om chanser att göra några fantastiska bilder, särskilt på kvällarna. Men att göra ett bra foto på kvällen kan vara en svår uppgift, så om du har ett stativ för din kamera, ta det med dig också.

Vad är ditt råd?

Har du varit i Wien på julmarknader tidigare? Har du någon erfarenhet eller råd att ge? Vi skulle älska för oyu att dela vad som kommer till ditt sinne!

Lämna ett svar